49 aanhoudingen tijdens Europese actie tegen internetfraude

Bron © BELGA

Verschillende Europese politiediensten hebben dinsdag 49 mensen opgepakt in het kader van een internationale actie tegen criminele netwerken die voor 6 miljoen euro verduisterd hebben door phishing-activiteiten. Dat heeft Eurojust woensdag laten weten. Er werden computers, telefoons, kredietkaarten, cash en vervalste documenten in beslag genomen.

De vooral uit Kameroen en Nigeria afkomstige verdachten zijn opgepakt tijdens een gezamenlijke actie van de Italiaanse, Spaanse en Poolse politie. Eurojust gaf geen verdere details over waar de verdachten zijn opgepakt. Er werden 58 huiszoekingen uitgevoerd.

De operatie, die de naam Triangle meekreeg, werd ook ondersteund door de Belgische, Engelse en Georgische politie. Volgens een woordvoerster van de Belgische federale politie was geen van de federale politiediensten betrokken bij de actie.

Triangle werd opgestart uit drie parallelle onderzoeken, in Italië, Spanje en Polen, gericht tegen criminele groepen gespecialiseerd in phishing. Op die manier zijn de criminelen erin geslaagd van onder meer bedrijven ‘via een gesofisticeerd witwassysteem’ op korte tijd 6 miljoen euro te verduisteren.

‘De Europese instellingen en autoriteiten hebben zo aangetoond dat ze met succes samen kunnen strijden tegen een van de moderne vormen van criminaliteit die het moeilijkst op te sporen is’, aldus nog Eurojust.

AANGERADEN