‘Belgische transportsector is in gevaar’

© Bart Dewaele

De geplande kilometerheffing voor vrachtwagens zal de transportsector, die het al jaren moeilijk heeft, geleidelijk aan kapotmaken. Dat zegt Philippe Degraef, directeur van transportfederatie Febetra. Sinds 2009 verdwenen in de sector 610 bedrijven en 6.000 arbeidsplaatsen in België.

'Onze sector is in gevaar', aldus Degraef. 'Twee factoren verklaren deze situatie. We zijn 15 procent duurder dan onze Franse, Hollandse en Luxemburgse concurrenten en ook de uitbreiding van de EU heeft ons getroffen. Voor hetzelfde werk zal een Belgische chauffeur voor internationaal transport 5.600 euro per maand kosten aan zijn werkgever, terwijl dat voor een Slovaakse 2.400 euro is. De rekening is dus snel gemaakt.'

De Belgische wegvervoerders kunnen volgens de federatie niet meer concurreren. Zo zou volgens Febetra 88 procent van de vrachtwagens die op de Waalse wegen rijden, elders ingeschreven zijn.

Febetra verwacht dus een relanceplan en is van mening dat het niet een nieuwe taks is die de situatie zal verbeteren. 'Wij kunnen deze maatregel niet aanvaarden. Er zullen gevolgen zijn voor de klant of nieuwe faillissementen. Daarom komen wij vrijdag op straat in Brussel.'

De Belgische transportsector is goed voor 1,9 procent van alle wegtransport in de EU. De internationale activiteit is sinds 2004 met 55 procent afgenomen.

LEES OOK

Nu in het nieuws