‘Vagina van de koningin’ gevandaliseerd

© AP

© AP

1 / 2

Het omstreden kunstwerk ‘Dirty corner’ van Anish Kapoor is het slachtoffer geworden van vandalenstreken.

rdc

Anish Kapoor, een van de invloedrijkste beeldhouwkunstenaars van dit moment, kreeg dit jaar de eer om een overzichtstentoonstelling te organiseren op het domein van het kasteel van Versailles. Met de enorme installaties van de Britse kunstenaar werd het op voorhand al ‘het grootste culturele evenement van dit jaar in Parijs’ genoemd.

Een van die installaties is ‘Dirty corner’, een 60 meter lang en 10 meter hoog stalen kunstwerk uit 2011 dat tot nu in Milaan was ondergebracht. De opening van het kunstwerk is naar de ingang van het paleis gericht, waardoor de toeschouwer er, de tuin inwandelend, recht inkijkt. ‘De vagina van de koningin die de macht grijpt’, zo omschreef Kapoor het werk in een interview met de Franse krant Journal du dimanche. En met die woorden veroorzaakten een golf van kritiek.

En het blijft niet bij woorden alleen. Vandalen hebben het kunstwerk woensdag met liters verf beklad. ‘Een zware aantasting van het kunstwerk’, zegt een van de directeurs van het domein. ‘We doen er momenteel alles aan om het werk te reinigen.’ Vooralsnog werd de vandalenstreek nog niet opgeëist.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten