Dure Down-test vanaf najaar terugbetaald

De NIPT-test, een dure bloedtest die het syndroom van Down kan opsporen vóór de geboorte, wordt allicht vanaf dit najaar terugbetaald voor een risicogroep van 5.000 vrouwen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De Socialistische Mutualiteiten doen het al vanaf 1 juli.

De Socialistische Mutualiteiten gaan de niet-invasieve prenatale test (NIPT) vanaf 1 juli terugbetalen aan klanten die tot een risicogroep behoren. Dat kondigde de ­organisatie aan in een persbericht. De NIPT-test is een nieuwe, revolutionaire techniek die het syndroom van Down kan opsporen vóór de geboorte. Dat gebeurt niet door de traditionele, risicovolle vruchtwaterpunctie – die in ons land elk jaar tot ongeveer vijftig miskramen leidt. De NIPT-test bestaat uit een veilige bloedprik bij de mama, waarop dan een DNA-test wordt gedaan. Maar die test heeft ook een stevig prijskaartje: 390 euro. Daarom wordt hij tot nu toe beperkt gebruikt.

De timing van de SocMut is niet toevallig. Deze week werd de algemene terugbetaling van de NIPT-test – door het Riziv dus – al besproken in een overleg tussen artsen en mutualiteiten. Dat gebeurde na een voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), die in februari de aanzet gaf tot terugbetaling. ‘Het moet nog langs de verzekeringscommissie, en daarna wordt het in een Koninklijk Besluit gegoten. We verwachten dat alles tegen het najaar in orde is’, zegt Els Cleemput, de woordvoerster van de minister. De Christelijke Mutualiteiten wachten de beslissing van De Block af, maar de SocMut schiet nu al in actie.

Door Bert Heyvaert