Schoonheidsfoutjes weggewerkt in tweede Slag bij Waterloo

<P></P>© REUTERS

<P></P>© REUTERS

<P></P>© REUTERS

<P></P>© REUTERS

<P></P>© AFP

<P></P>© REUTERS

<P></P>© AFP

<P></P>© REUTERS

<P></P>© AFP

<P></P>© REUTERS

De historische logica werd zaterdagavond gerespecteerd bij de reconstructie van de Slag bij Waterloo: Napoleon werd verslagen maar de beslissende tegenzet van de geallieerden kwam ook beter over bij het grote publiek. Een aantal ‘schoonheidsfoutjes’ van de eerste voorstelling vrijdagavond, toen de Fransen in de aanval gingen, werden weggewerkt.

cjg

De organisatoren kwamen hiermee tegemoet aan de kritiek van een aantal toeschouwers. Opnieuw namen zo’n 6.000 re-enactors uit 52 landen aan de reconstructie van de gevechten deel, om zo de historische Slag bij Waterloo van 200 jaar geleden te herdenken.

Zaterdagavond was de voorstelling dynamischer dan op vrijdag. De gevechten werden ook dichter bij de tribunes uitgebeeld en het slagveld was meer bezet. Ook de commentaren werden aangepast, zodat het publiek beter de verschillende episodes kon volgen en ook begrip kon opbrengen voor de nadelen, zoals de vele rook die vrijkwam bij het afvuren van kanonnen en geweren.

De Belg Francky Simon had de rol van maarschalk Ney op zich moeten nemen, maar hij had vrijdagavond zijn pols en sleutelbeen gebroken en zijn oor gescheurd, nadat hij ten val was gekomen in de eerste reconstructie van de Slag. Simon, een bekende naam in de wereld van de re-enactors, is gespecialiseerd in de veldslagen van Napoleon. Omdat hij met zijn verwondingen niet meer op een paard in galop kon figureren, stond hij zaterdagavond in voor de coördinatie.

Aangeboden door onze partners