Zoveel verdient een jobstudent

© Photo News

Zes op de tien jobstudenten zeggen dat ze tussen 10 en 14 euro per uur verdienen. Gemiddeld verdienen studerende jongeren met hun studentenjob 1.500 euro per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbedrijf Randstad. Alarmerend in het onderzoek is het gegeven dat bij de categorie van de jongste jobstudenten (jonger dan 18) één op de drie werkt zonder arbeidscontract.

Terwijl het aantal studenten die in de zomer aan de slag gaan op 69 procent blijft steken, werken er steeds meer jobstudenten tijdens het schooljaar. Momenteel heeft 63 procent een studentenjob tijdens het schooljaar. In 2010 koos nog maar 45 procent voor een baantje tijdens het schooljaar.

Acht op de tien studenten werken met een arbeidscontract, maar de situatie is onrustwekkend bij de jonger dan 18-jarigen: een op de drie van hen werkt zonder contract.

De jobstudenten hebben een doorsnee jaarinkomen van 1.500 euro. Bij mannen is dit 1.700 euro, bij vrouwen 1.400 euro. Wat het uurloon betreft, verdienen vrouwen gemiddeld 9,7 euro per uur en mannen 10,5 euro.

Volgens een eerder dit jaar ingediend wetsvoorstel zouden studenten in de toekomst 400 uur per jaar mogen werken in plaats van de 50 dagen die nu gelden. Drie kwart van de respondenten in de enquête van Randstad wil zijn prestaties liever per uur verrekend zien.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten