‘Situatie is niet erger dan in mijn tijd’

Bron © BELGA

Foto: Jimmy Kets

Voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy hoopt dat Griekenland en zijn schuldeisers snel tot een akkoord komen. Dat de situatie nu erger zou zijn dan toen hij aan het roer stond, vindt de CD&V’er echter niet. ‘Het besmettingsgevaar is nu van heel andere aard’, zei hij vrijdagavond in Terzake op Canvas.

Van Rompuy trok eind vorig jaar de deur achter zich dicht op het Schumanplein. Ook zijn tijd aan de top van de Europese Unie werd al gekleurd door de Griekse geldproblemen.

Erger dan toen is het nu zeker niet, oordeelt Van Rompuy. ‘In de periode 2010-2013 stonden we voor een existentiële crisis van de eurozone’, argumenteerde hij. Mocht Griekenland toen gevallen zijn, dan zouden andere landen wellicht gevolgd zijn en dreigde de eurozone en mogelijk zelfs de Europese Unie uit mekaar te vallen.

Besmettingsgevaar

Intussen is het besmettingsgevaar volgens hem heel anders van aard. Landen als Spanje, Ierland en Portugal zijn niet onmiddellijk bedreigd. ‘Al betekent dat niet dat we niet alles moeten doen om een Grieks faillissement te vermijden’, voegde Van Rompuy er meteen aan toe. ‘Maar de eurozone is nu veel solider.’

Van Rompuy wilde zich niet uitspreken over de huidige aanpak, waarbij vooral de ministers van Financiën in de frontlijn zitten. Al merkte hij niettemin op dat de oplossing voor de Cypriotische problemen er destijds kwam toen hij - zonder alle landen van de eurozone te betrekken - de koppen bij mekaar stak met de Cypriotische president en de voorzitters van de Europese Centrale Bank, het IMF, de Europese Commissie en de eurogroep.

Door
AANGERADEN
Meest recent