Griekenland doet Brusselse beurs in het rood afsluiten, maar schade blijft beperkt

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Brusselse beurs kon de schade maandag nog relatief beperken. Hoewel de Bel20-index bij het openen van de handel meer dan 4,50 procent terugviel, tekende de graadmeter tegen het einde van de dag nog slechts een malus van 2,64 procent op bij een slotnotering van 3.621,09 punten. De twintig grote aandelen die deel uitmaken van de index eindigden weliswaar alle in het rood.

Voor de opening van de handel werd voor een zware terugval gevreesd, nu Griekenland op de rand van de afgrond balanceert en de banken er een week de deuren sluiten om erger te voorkomen. Aanvankelijk ging het ook die richting uit. Zo zagen KBC en Telenet hun koers met meer dan 6 procent teruglopen. Op de brede markt waren sommige verliezen zelfs nog groter. Maar toen er in de loop van de dag opnieuw enige hoopgevende signalen kwamen, liepen de verliezen terug.

Het grootste dagverlies kwam uiteindelijk op naam van Delhaize. De distributeur zag zijn koers 4,26 procent zakken tot 76,64 euro. Bank Degroof berekende de blootstelling van de grutter aan Griekenland op zowat 7 procent van de omzet en de onderliggende bedrijfswinst. De instelling raadde aan de aandelen te kopen, het koersdoel bedraagt 90 euro.

Electrabel

GDF Suez leverde 3,66 procent in bij een slotkoers van 16,85 euro. De energiegroep toonde zich de voorbije weken wel vaker onderhevig aan de evoluties in Zuid-Europa. De Franse nutsgroep zou volgens La Lettre de L’Expansion ook overwegen om zijn Belgische dochterbedrijf Electrabel apart naar de beurs te brengen. Op die manier zou het ook mogelijk worden om de Belgische overheid in de onderneming te laten participeren.

Ook de financiële titels hadden doorgaans een moeilijke dag. KBC moest 2,95 procent prijsgeven bij een slotkoers van 60,30 euro, Delta Lloyd liet 3,06 procent liggen bij een slotnotering van 14,88 euro. Banken en verzekeraars zijn doorgaans gebaat met stabiliteit op de financiële markten, al maakte branchegenoot Ageas hierop een uitzondering. Hij was de best presterende grote titel door de malus te beperken tot 0,67 procent bij een slotkoers van 34,78 euro.

Op de brede markt daalde Viohalco 7,81 procent tot 2,48 euro. Door zijn notering op de Brusselse beurs kon het aandeel van de Griekse metaalgroep wel worden verhandeld.

Ook Euronext kreeg een tik. De beursuitbater speelde 7,04 procent kwijt bij een slotkoers van 35,90 euro.

Immobel werd 2,80 procent minder waard bij een slotkoers van 48,60 euro. De onderneming bestudeert een fusie met zijn referentieaandeelhouder Allfin. Dat is het bedrijf rond zakenman Marnix Galle, dat in september 2014 de participatie van 29,85 procent in Immobel overkocht van de groep Eastbridge. Allfin is vooral gekend voor de herontwikkeling van de historische hoofdzetel van de ASLK in Brussel en het gewezen hoofdkwartier van Solvay in Elsene.

WDP hield het verlies beperkt tot 1,16 procent bij een slotkoers van 67,25 euro. De vastgoedgroep haalde meer dan 90 miljoen euro op via de uitgifte van twee obligaties op zeven jaar. De eerste draagt een vaste coupon van 2,50 procent, de tweede een variabele rente die gebaseerd is op de Euribor op zes maanden. Het geld moet dienen voor de verdere uitbouw van de specialist in opslagruimten.

De winnaars waren schaars. Tussen enkele centjesaandelen zat daarbij ook Quest for Growth. De privak zag zijn koers 0,88 procent opveren tot 9,45 euro.

Door
AANGERADEN
Meest recent