Verdachte aanslag Lyon ontkent jihadistische motieven

Ivo Bols, directeur van Air Products, tijdens een persconferentie maandagmiddag. Foto: AFP

Yassin Salhi, de man die ervan verdacht wordt zijn baas te hebben onthoofd en een ontploffing veroorzaakt zou hebben in een gasfabriek, zei tegen zijn verhoorders dat hij geen religieuze motieven had. Dat meldt een bron dichtbij het onderzoek aan Reuters.

Niet een religieuze overtuiging, maar wel een ruzie met zijn baas en echtgenote: dat dreef de 35-jarige Yassin Salhi er toe zijn baas te onthoofden en vervolgens op een gasfabriek in te rijden. Dat heeft hij zelf gezegd aan de onderzoekers.

De Franse president, François Hollande, zei dat de aanslag alle kenmerken van een terreurdaad vertoonde. Hij keerde onmiddellijk van Brussel, waar hij deelnam aan de Europese Top, terug naar Parijs voor spoedberaad. Het hoogste terreuralarm werd onmiddellijk afgekondigd. Sinds de aanslag op het kantoor van het magazine Charlie Hebdo, liggen de feiten voor de Franse regering extra gevoelig. Premier Manuel Valls verklaarde dat sinds de aanslag tegen Charlie Hebdo vijf aanslagen werden verijdeld. Valls zei ook dat de dreiging nooit zo groot was.

Op zijn gsm werd een foto gevonden van Salhi met het afgehakte hoofd, dat hij aan het hek van het gasbedrijf Air Products gehangen had. De foto zou hij hebben opgestuurd naar een Fransman die voor het laatst gelinkt was aan een Islamitische Staat in Syrië.

Salhi zou wel banden hebben met de salafistische beweging en tussen 2006 en 2008 werd hij beschouwd als een risico om geradicaliseerd te worden. Toch heeft hij geen strafblad en hadden ze geen bewijzen dat Salhi aanslagen voorbereidde.

Door
AANGERADEN
Meest recent