Tips van Harry Schurmans: hoe hou je gras groen in de zomer?

© Harry Schurmans

© Harry Schurmans

© Harry Schurmans

© Harry Schurmans

© Harry Schurmans

1 / 5

In 'The Sky is The Limit' uitte Harry Schurmans zich als een notoir liefhebber van een groen stukje gras. Hij laat zich dan ook wel eens 'de grasdokter' noemen en geeft enkele tips over hoe je je gras groen kan houden in de zomer.

Stien Keunen

'Het grootste gevaar voor het gras is de zon'

'In de zomer wanneer het erg warm is en er weinig regen valt, is de zon het grootste gevaar voor het gras', zegt Harry. Maar met de tips van Harry om je gras te onderhouden tijdens een bloedhete zomer is het niet nodig om de zon als grote boosdoener aan te duiden. Vooraleerst is het volgens grasdokter Harry zeer belangrijk dat je je gras tijdens de zomerdagen, wanneer er weinig regen valt, besproeit met water. 'Dit doe je best 's nachts', stelt Harry. 'Want wanneer je dit overdag zou doen, is de kans groot dat het water reeds verdampt is alvorens het helemaal tot diep in de bodem is kunnen doordringen.'

Bij aanhoudende warmte en droogte is het dus aangeraden om regelmatig je gras te bevochtigen. Het is dus de bedoeling dat het water voldoende tijd krijgt om in de grond te trekken zodat de wortels het water ook kunnen opnemen. Als je dat doet dan kan het gras de volgende dag weer een hele dag schitteren in de zon zonder dat het lelijk wordt', aldus de grasdokter.

Wanneer maai je best je gazon?

'Het maaien van je gazon doe je best in de avond, wanneer de zon niet meer zo hevig brandt of door de dag wanneer het bewolkt is', legt Harry uit. 'Dit voorkomt dat het gras gaat verbranden. Want bij het maaien komen er sappen op de toppen van de grassprietjes vrij. De combinatie van die sappen en een brandende zon zorgt ervoor dat je verdorde grastoppen krijgt en dat je gras een bruingele kleur krijgt.

Hoe krijg je je gras mooi groen?

Om je gras een mooiere groene en gezonde kleur te laten krijgen, kan je volgens Harry je je gras best behandelen met een DCM gazonstart. 'Eén week na de behandeling met de meststof krijg je een groen tapijt', aldus Harry. 'Zo'n gazonstart is ideaal om je gras nieuw leven in te blazen, maar je moet je gras daarna wel nog goed onderhouden en zorgen voor voldoende bevochtiging.'

Grasdokter Harry raadt aan om bij het kopen van een dergelijk product goed op de verpakking te kijken. 'Het is namelijk belangrijk dat er voldoende stikstof en magnesium in een gazonstartproduct zit', legt Harry uit. 'In de meeste producten zit 3 à 4 procent magnesium en stikstof, maar een product met 17 à 19 procent is veel beter. Want die twee elementen zorgen ervoor dat het gras mooi groen wordt. Het is wel belangrijk dat je bij de behandeling van het gras met een gazonstartproduct, je het product goed verspreidt en niet te veel op eenzelfde plaat strooit, want dan kan het gras verbranden.' Daarnast kan je volgens Harry je gras ook nog behandelen met een meststof waarin een onkruidverdelger zit. 'In een tuincentrum als Aveve kan je zo'n product halen. Bofix is bijvoorbeeld een zeer goed product dat het gras spaart en enkel het onkruid vernietigt. Je moet wel oppassen bij de verneveling, want bloemen kunnen wél sterven aan dit product', aldus Harry.

'Zwembadje op verhoog plaatsen'

De meeste gezinnen kennen het probleem wel: je plaatst een zwembadje in je tuin waarin de kinderen tijdens de zomer zich kunnen uitleven, maar wanneer het tijd is om het zwembadje weer op te ruimen, merk je dat het gras eronder helemaal is afgestorven. Maar ook daar heeft grasdokter Harry een oplossing voor. 'Je kan je gras best sparen door het zwembadje op een verhoog te zetten, zodat er 1 à 2 centimeter ruimte is tussen het gras en het zwembadje. Op die manier kan het gras nog ademenen, anders sterft het helemaal af', legt Harry uit.

'Mijn gras is puur groen, een echt pareltje', zegt Harry fier. De grasdokter sluit zijn tips af met een algemene wijsheid die hij zelf toepast: 'Gras is als een vrouw. Als je dat goed verzorgt dan krijg je daar veel voor terug.'

Aangeboden door onze partners

Lees ook