‘Telegram Göring’ uit laatste oorlogsdagen wordt geveild

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

Een van de belangrijkste documenten uit de laatste oorlogsdagen in Duitsland wordt in de Verenigde Staten geveild. Het veilinghuis Alexander Historical Auctions zal volgende week het legendarische telegram van Göring verkopen, dat tot zijn breuk met Adolf Hitler heeft geleid.

Volgens Alexander gaat het om de kopie van Hitlers secretaris Martin Bormann. Aan de echtheid wordt niet getwijfeld. Er wordt gehoopt op 20.000 dollar (18.000 euro).

Hitler had Göring, een toppiloot uit de Eerste Wereldoorlog, altijd als zijn plaatsvervanger gezien en dat ook met decreten geregeld. Toen Göring in Beieren vernam dat de in Berlijn omsingelde Hitler hem eindelijk de macht wilde overdragen, telegrafeerde hij hem op 23 april 1945.

Overnemen

In het korte schrijven ('Mein Führer:') vroeg hij of hij de controle over Duitsland mocht overnemen. 'Indien ik tegen 22.00 uur geen antwoord heb, neem ik aan dat U niet vrij kunt handelen'. Hij zou dan 'zelfstandig voor het welzijn van het volk en het vaderland optreden', getekend met 'Uw trouwe Hermann Göring'.

In Berlijn gebruikten Bormann en minister van Propaganda Joseph Goebbels het telegram echter om Hitler van een staatsgreep van Göring te overtuigen. Daadwerkelijk was Hitler echter diep verontwaardigd; hij beschuldigde Göring van landverraad, waarop de SS hem in Beieren oppakte.

itler had Goebbels en admiraal Karl Dönitz als zijn opvolgers aangesteld. Hij pleegde zelfmoord op 30 april, een dag later maakte ook Goebbels een eind aan zijn leven. Dönitz bleef nog tot 23 mei staatshoofd van een praktisch niet meer bestaand Duits Rijk. Göring nam een gifpil in 1946 in Nürnberg, een dag voor zijn doodvonnis van het internationaal tribunaal zou voltrokken worden.

Geheim!

Het telegram is ondanks een scheur in zeer goede toestand, alles is duidelijk te lezen, zelfs de rode 'Geheim! '-stempel. Een Amerikaanse kapitein had het in 9145 als souvenir uit de bunker in Berlijn meegenomen, zijn zoon schonk het later aan een professor geschiedenis, die vloeiend Duits sprak. Die had een korte expertise van het telegram gemaakt. Daarin staat ook dat het telegram wel 'honderd dollar' waard zou kunnen zijn.

Door
AANGERADEN