OVERZICHT. De top 100 flitspalen in Frankrijk

Hier maakt u het meest kans om geflitst te worden in Frankrijk

© rr

Vorig jaar hebben Belgen in Frankrijk in totaal 420.000 verkeersovertredingen begaan, zo blijkt uit cijfers van het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid. De meeste verkeersboetes aan het adres van de Belgen worden uitgeschreven voor overdreven snelheid en het negeren van rode lichten. In Frankrijk wordt er traditioneel erg streng gecontroleerd op snelheid. Bekijk hieronder een overzicht met de 100 locaties waar in 2014 het meeste bestuurders werden geflitst door vaste camera's.

Joram Nijs

De absolute topflitspaal in Frankrijk staat langs de N10 in Maine-de-Boixe richting Poitiers. Vorig jaar werden daar dagelijks 465 automobilisten geflitst. De flitspaal langs de A7 in Bédarrides richting Marseille was dagelijks goed voor 344 boetes.

Ook dichter bij de Belgische grens staan enkele verraderlijke flitspalen. Wie bijvoorbeeld via de A1 langs Lille naar Parijs rijdt, let best goed op de snelheidsmeter, want op bepaalde delen van de snelweg is de snelheid beperkt tot 90 kilometer per uur. In Lesquin en Ressons-sur-Matz staan flitspalen waar velen zich door laten verrassen.

Bekijk hier de 100 meest actieve flitspalen in Frankrijk:Klik op de icoontjes op de kaart voor meer informatie.Geel: 80-100 geflitst/dag, Oranje: 100-200 geflitst/dag, Rood: meer dan 200 geflitst/dagBron: l'express.frMet 420.000 verkeersovertredingen of 1.150 inbreuken per dag gaan de Belgische automobilisten in Frankrijk merkelijk meer in de fout dan chauffeurs uit onze buurlanden. Ter vergelijking: de Duitsers begingen vorig jaar 311.000 overtredingen op het Franse grondgebied, de Nederlanders 372.000.

Wie dankzij een flitsverklikker aan boetes hoopt te ontsnappen is er aan voor de moeite. In Frankrijk zijn flitsverklikkers streng verboden, in welke vorm dan ook (gps, telefoon, laptop). Uitschakelen is niet voldoende, het programma moet verwijderd worden.

Automobilisten in Frankrijk moeten ook verplicht een alcoholtester in de wagen hebben. Wie er geen heeft, krijgt geen boete, maar kan er wel een aankopen (tegen een hogere prijs). Ook het fluovestje is verplicht en moet binnen handbereik liggen.

Sinds 1 juli zijn er ook nog enkele nieuwe verkeersregels ingevoerd in. Zo is het voortaan verboden om een koptelefoon of zogenaamde 'oortjes' te dragen achter het stuur. Op een aantal stukken autoweg is de maximumsnelheid ook verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur.

Trajectcontroles

Frankrijk investeerde de voorbije jaren naast vaste flitspalen ook in trajectcontroles. De systemen worden vooral ingezet op de secundaire wegen (Routes Nationales en Routes Départementales). Bekijk hieronder een overzicht met alle wegen die uitgerust zijn met het systeem:

Bron: www.radars-troncons.fr

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten