‘Jullie zijn het geheugen en erfgoed van elke vrouw in Paraguay’

Bron © BELGA

Paus Franciscus begroet danseressen die na de misdienst optraden. Foto: AP

Tijdens de laatste halte van zijn reis door Zuid-Amerika heeft de paus de dragende rol van de Paraguayaanse vrouw geroemd. De conservatieve regering van president Horacio Cartes kreeg zijn erkenning.

Paus Franciscus heeft de rol van de vrouw in de Paraguayaanse maatschappij alle lof toegezwaaid. ‘Jullie zijn het geheugen, het erfgoed van elke vrouw, die het leven, het geloof en de waarden van jullie volk weer hebben hersteld’, zei de paus aan het adres van de vrouwen tijdens de misviering in het Mariabevaartsoord van Caacupé, 50 kilometer ten oosten Asunción.

Tijdens de Oorlog van de Drievoudige Alliantie (1864-70) tegen Brazilië, Argentinië en Uruguay sneuvelde 80 procent van de mannelijke bevolking van Paraguay. Na de vernietigende nederlaag in de bloedigste oorlog in de geschiedenis van Latijns-Amerika trokken vele mannen van de volgende generaties naar de buurlanden op zoek naar betere levensomstandigheden.

Daaruit ontwikkelde zich een bijzondere rol voor de vrouwen van Paraguay, die de paus met het leven van Maria vergeleek. ‘Jullie hadden geen woning om jullie zonen welkom te heten’, zei de 78-jarige Kerkvorst voor een half miljoen mensen. De Paraguayaanse vrouwen hadden met grote moed en bereidheid tot zelfopoffering een door de oorlog verwoest, gedesillusioneerd en onder de voeten gelopen land weer opgericht. ‘God zegent deze volharding’, zei Franciscus.

Vrijdagavond had Franciscus zijn lof uitgesproken voor het ‘solide en stabiele’ democratisch proces in Paraguay. Bij een ontvangst in het presidentieel paleis door staatshoofd Horacio Cartes prees hij de vooruitgang in de onderwijs- en gezondheidspolitiek, en in de strijd tegen de corruptie. Maar er zijn nog inspanningen nodig om de armoede te overwinnen. De Kerk is in Paraguay tot samenwerking bereid voor de bouw van een rechtvaardige maatschappij.

De paus bereikte vrijdag in Paraguay na Ecuador en Bolivia de laatste halte van zijn achtdaagse reis door Zuid-Amerika. Na een tweede eredienst in open lucht zondag in Asunción en een ontmoeting met de jeugd vliegt de paus terug naar Rome.

Door
TOP 10 MEEST GELEZEN