Tien coole nieuwe Gentse Feesten-plekken om te ontdekken

Foto: -

Gent - Zijn de Gentse Feesten saai geworden? Feesten we op automatische piloot? Volgens de commentaren van sommigen, die vinden dat de Feesten aan vernieuwing toe zijn, wel. Toch bieden ook deze 172e Gentse Feesten weer een hele vloot aan nieuwigheden: van hippe pop-uprestaurantjes of zomerbars-op-verplaatsing tot chillout-zones buiten de Feesten. Tien nieuwe tips van De Gentenaar om te ontdekken deze Gentse Feesten.

Tijdens de Gentse Feesten gaan er naar goede gewoonte weer overal in het stadscentrum van Gent nieuwe horecazaken open, sommige tijdelijk, sommige blijvers. Terugkomers zijn onder andere Unlocked (party's in de kelder van het Mariott), Balls&Glory in de Cocteau, de Koreaanse keuken van Mokja (Sint-Jacobsnieuwstraat) en Gallery Jaime Cecilia aan de Kraanlei.

Nieuwe 'blijvers' die voor het eerst open zijn tijdens de Feesten zijn onder andere Supperdisch in de Sint-Pietersnieuwstraat, het nieuwe boekencafé in de Bal Infernal en een nieuw sushi-restaurant op de Vrijdagmarkt. Ook DOK blijft een vaste rustplaats tijdens de Feesten.

Maar deze TIEN NIEUWKOMERS zou u zeker niet mogen missen deze Gentse Feesten

Church: een gastronomische pop-upbar in de Sint-Jacobskerk

De Feesten krijgen er een kerk bij dit jaar: Church, een nieuwe food-pop-up in het hart van de Feesten: de Sint-Jacobskerk. De kerk, waar de voorbije jaren al af en toe concerten gegeven werden, wordt deze Feesten voor het eerst ingeschakeld. Tien dagen lang wordt ze omgebouwd tot een 'gastronomische pop-upbar met culturele concerten'. Elke dag om 11 uur een klassiek concertje, ontbijtgranola, een lichte saladelunch met biokaas van het Gentse Hinkelspel, Breydelham, lokaal geteelde groenten, frisse cocktails... Church moet 't culinaire en culturele rustpunt' van deze Gentse Feesten worden. Of gewoon een coole nieuwe hangplek natuurlijk...

Church, Sint-Jacobskerk 

Fubar Beach: een lounge/strand in de oude stadsbibliotheek

De Overpoort-cafés Vagant, L'étage en Pallieter slaan naar goede Feesten-gewoonte de handen in elkaar voor een pop-up nightclub in de Feestenzone. Dit jaar zelfs met twee pop-ups. Fubar zit dit keer aan de Vrijdagmarkt 35, waar vroeger restaurant 't Genieterke was. En nieuw is Fubar Beach, een chillout-zone midden in de Feesten met een strand. Vooral de locatie spreekt tot de verbeelding: de oude stadsbibliotheek aan de Ottogracht. Het beschermde gebouw wordt al een tijd gerenoveerd en doet nu voor het eerst tijdelijk de deuren open voor Fubar Beach. Wat ook helpt: Foodstorms, een andere gekende pop-up uit Gent, heeft er een streetfood-tent.

Fubar, Vrijdagsmarkt 33 || Fubar Beach, Ottogracht 2

De Gentenaar in the sky: bengel vijftig meter boven de Gentse Feesten

Jawel, ook uw lijfblad De Gentenaar zorgt dit jaar voor vernieuwing op de Gentse Feesten. Via een speciale kraan die op de Oude Beestenmarkt wordt geïnstalleerd kan iedereen die dat wil gratis boven de Feestenzone komen bengelen. Benieuwd hoe de Vlasmarkt er van op vijftig meter hoogte uitziet? Kom elke Feestendag tussen 16.30u en 19.30u naar De Gentenaar In The Sky en ga mee omhuuge...

De Gentenaar in the sky, Oude Beestenmarkt

Kerkhof: tien dagen tuinfeest aan KERK in Gentbrugge

Even de massa van de Feesten ontsnappen of opwarmen voor een nieuwe Feestennacht kan dit jaar voor het eerst ook in Gentbrugge, bij KERK. De tijdelijke invulling van de Sidaplax-site in de Kerkstraat in Gentbrugge gaat al haar laatste zomer in, voor de gebuowen gesloopt worden, en trekt daarom deze Feesten letterlijk naar buiten. 'We transformeren onze tuin voor tot een groene oase in de stad: het Kerkhof. Denk zomerbar, cocktailcaravan, petanque, hangmatten en foodtrucks.'

Kerkhof, Kerkstraat 24 Gentbrugge || telkens van 14 tot 22u

Robot pop-up: het populaire café verhuist naar de Serpentstraat

De Robot ligt buiten de Feestenzone, maar feest dit jaar volop mee. Het populaire café aan de Bijloke verhuist deze Feesten voor het eerst tien dagen lang naar de Serpentstraat, een doorsteekje tussen de Vrijdagmarkt en de Onderstraat. Op het menu: soep, bouletten, cocktails, Ben&Jerry's-ijsjes en fris getapte pintjes. Mjam!

Robot pop-up, Serpentstraat 28

Café Miry: een tijdelijke wijnbar met een uitstekend terras

Niet nieuw, maar toch nog steeds een van dé te ontdekken tips voor de Gentse Feesten: Miry Café. De pop-upzaak betrekt het terras van het Conservatorium, goed verborgen in de Biezekapelstraat en een prachtig gerestaureerd binnenplein. De uitbating is dit jaar in handen van wijnbar Les Tresors uit Oudburg. Een lekker wijntje op het terras in de schaduw van Sint-Baafs, maar toch weg van de Feestendrukte. Ideaal toch? Schol!

Café Miry, Biezekapelstraat

Puur Pluss: een pop-up mosselrestaurant in de Hoogpoort

Een mosselen-pop-up, dat hadden we nog niet gezien. Een potje mosselen tijdens de Gentse Feesten, een klassieker, kan u dit jaar op een nieuw adres gaan proeven: Puur Pluss in de Hoogpoort. Midden in de Feestenzone openen de jongens van holebicafé A-pluss in de Belforstraat een nieuw eethuisje. Tijdens de Feesten staat er maar één ding op de menukaart: mosselen. Na de Feesten focust de pop-up telkens op andere gerechten: wild, kreeft en asperges. 

Puur Pluss, Hoogpoort 35

Barrio Cantina: exotische markt met foodtrucks 

Foodtrucks zijn in, en ook de Gentse Feesten doen vrolijk mee. De trucks en stalletjes van Barrio Cantina, in mei nog op de Korenmarkt, staan dit jaar voor het eerst op de Feesten. De trucks worden tien dagen lang opgesteld op de parking van de gebouwen van het ACV aan de Poel. De ingang is te vinden achter het podium van Polé Polé, op de Korenlei. Mexicaanse burrito's, Vietnamese springrolls, Amerikaanse hamburgers, Thaise dumplings... keuze genoeg. En oh, er zijn ook poffertjes!

Barrio Cantina, ACV Parking - Ravensteinstraat

Moor&Moor: de nieuwste koffiebar in town, en een kruidenier

Geen exclusieve Gentse Feesten-tip, maar Moor&Moor is een uitstekende plek om tijdens deze Feesten op uw gemak een koffietje te gaan drinken. De nieuwe koffiebar annex kruidenierszaak anno 2015 van interieurdesigner Yves De Moor opende vorige week de deuren en is ook tijdens de Feesten (bijna) elke dag open. Hij verbouwde het voormalige restaurant Petit Coeur op de hoek van Onderbergen en de Jakobijnenstraat. U kan er terecht voor in huis gebrande koffie, lekkere craft biertjes en frisse boterhammen. Moor&Moor blijft ook na de Feesten gewoon open natuurlijk.

Moor&Moor, Jakobijnenstraat 7

De Boombar van Boomtown: ecologisch spuitwater uit de kraan

Spuitwater van de kraan? Rockfestival Boomtown op de Kouter wil deze Feesten nog een stapje verder gaan in zijn groener-dan-groen duurzaamheidsbeleid. Via crowdfunding werd de Boombar op poten gezet: een mobiele, energie-efficiënte en verpakkingsvrije bar voor festivals. Met kraantjeswater van de tap! 'En nog eens mooi om naar te kijken ook', zegt Boomtown zelf. Benieuwd zijn we alvast. En hadden we al gezegd dat de food trucks ook hun intrede maken op de Feesten dit jaar? Soit, ook bij Boomtown staan ze dit keer voor het eerst. 

Boomtown, Kouter | 21-25 juli 

Door Bert Staes
VOOR ABONNEES