Nigeriaanse president ontslaat militaire chefs

Bron © BBC, Reuters

Nigeriaans president Muhammadu Buhari. Foto: AP

Muhammadu Buhari heeft onder meer de leiders van het Nigeriaanse leger, de lucht- en zeemacht ontslagen. Hij deed dat na de aanslagen van Boko Haram in het land. Dat heeft de woordvoerder van de president aan de BBC gemeld.

De ontslagen komen niet als een verrassing. De president heeft, sinds zijn aanstelling in mei, van Boko Haram zijn topprioriteit gemaakt. Hij had de militaire top al meermaals bekritiseerd omdat die er niet in slaagde de terreurgroep terug te dringen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had in juni het leger ook beschuldigd van systematisch onrecht tegen de mensheid en de dood van 8.000 gevangenen. Het riep toen op tot een onderzoek naar de vele militaire topfiguren.

In een reeks zelfmoordaanslagen de afgelopen weken heeft Boko Haram in Nigeria al honderden mensen gedood.

De ontslagen leiders zijn de stafleider van defensie, Alex Badeh, van het leger, Kenneth Minimah, van de zeemacht, Usman Jibrin en van de luchtmacht Adesola Amosu. Later maandag zouden de namen van de vervangers al bekendgemaakt worden.

De nieuwe leiders moeten ook nauw samenwerken met militairen in Tsjaad, Kameroen en Niger, waar de groep ook al aanslagen heeft gepleegd, schrijft de BBC. In de hoofdstad van Tsjaad wordt het hoofdkwartier opgezet van een multinationale troepenmacht van 7.500 militairen.

Zaterdag pleegde Boko Haram nog een zelfmoordaanslag in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena. Daarbij vielen 15 doden.

Door
AANGERADEN
Meest recent