Japan wordt iets minder pacifistisch

Bron © BELGA

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is Japan een pacifistische natie. Dat principe werd zelfs in de grondwet ingeschreven in artikel 9, dat oorlogsvoering door de staat verbiedt. Maar nu gaat de Japanse regering aan de grondwet morrelen.

De laatste jaren komt artikel 9 steeds meer onder druk te staan door de voortdurende conflicten met China. Ook de onthoofding eerder dit jaar van twee Japanners door de islamextremisten van IS wierp veel vragen op.

Vijandelijke aanval

Een jaar geleden kondigde de Japanse premier Shinzo Abe al aan dat de pacifistische grondwet geherinterpreteerd zou worden, waardoor Japan de Verenigde Staten en andere bondgenoten bij een vijandelijke aanval militair mogen steunen. Abe wil zo een ‘proactieve’ bijdrage leveren aan de wereldvrede en tegelijkertijd het leger versterken, gezien de verhoogde spanningen in Oost-Azië.

Woensdag heeft de regeringscoalitie onder leiding van premier Abe een reeks controversiële wetsvoorstellen door een parlementscommissie gesluisd, meerderheid tegen oppositie. Dat maakt de weg vrij voor een goedkeuring door het parlement donderdag.

Die oppositie maakte veel misbaar tijdens de stemming en ook een groot deel van de Japanners is tegen een verruiming van de bevoegdheden van het Japanse leger in het buitenland. Voor het parlement protesteerde een duizendtal mensen.

Harder

Net voor het voorstel ter stemming werd voorgelegd, zei Abe in de commissie dat er geluisterd wordt naar de kritiek op het wetsvoorstel maar ook dat er een harder defensiebeleid moet komen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hij gaf wel toe dat de regering nog veel werk heeft om het grote publiek voor zich te winnen in de materie. ‘Het klopt dat de man in de straat nog niet voldoende geïnformeerd is over het voorstel’, klonk het.

Uit een opiniepeiling blijkt dat 31 procent van de bevolking het wetsvoorstel steunt terwijl 61 ertegen gekant is. De populariteit van Abe kreeg de voorbije dagen ook een knauw.

Door
AANGERADEN