GETEST. Welke gazpacho is het lekkerst?

© WDK

© WDK

Als de tomaten op hun best zijn, vanaf begin juli, serveert sterrenkok Steven Bes in zijn restaurant Het Land gazpacho, het koude soepje dat in de zomermaanden zo verfrissend smaakt. Dus is hij de geknipte man om het aanbod van de supermarkten te proeven. Hij roept daarvoor hulp van zijn ‘twee rechterhanden’ in: Jin Verhaegen en Mathias Vervoort. Naast deze producten proefde het trio ook nog van gazpacho van Derrer en Ties Soup. Het verdict? Dat lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 18 juli.

André Peeters

Delhaize

Benaming: Gazpacho original.

Gewicht: 1 l.

Ingrediënten: Tomaten 69 %, paprika 16 %, komkommer 10 %.

Voedingswaarde: 34 kcal/100 g.

Suikers: 2,5 g/100 g.

Gekocht bij: Delhaize (huismerk).

Prijs: 3,29 euro.

Beoordeling: ‘Je proeft meteen rijpe tomaten. Dit is een perfecte basis om zelf nog een beetje te verrijken met kruiden, want de soep is wat flets. Mocht dus nog een beetje afgekruid zijn, maar door de lekkere basisingrediënten blijft het een uitstekende gazpacho.

8/10

Alvalle

Benaming: Gazpacho gourmet met amandelen.

Gewicht: 750 ml.

Ingrediën ten: Groenten 62 %: tomaten 54 %, amandelen 6 %.

Voedingswaarde: 90 kcal/100 g.

Suikers: 2,7 g/100 g.

Gekocht bij: Delhaize (ook elders verkrijgbaar).

Prijs: 3,99 euro.

Beoordeling: ‘Vleeskleurig, niet direct het mooiste uitzicht, alsof de drank geschift is. Smaakt gelukkig beter dan dat. Wel iets melkachtig, van feta, van room. Heeft wat weg van aangelengde tomatenroomsoep. Als je ons zegt dat de basis uit amandelen bestaat, dan proef je die pas.’

Boni

Benaming: Gazpacho.

Gewicht: 1 l.

Ingrediënten: 95 % groenten (tomaten, paprika, komkommer).

Voedingswaarde: 43 kcal/100 g.

Suikers: 2,9 g/100 g.

Gekocht bij: Colruyt (huismerk).

Prijs: 2,99 euro.

Beoordeling: ‘Heel mooie kleur. Textuur is oké. Ruikt naar tomaat, maar smaakt er niet naar. Dit heeft meer weg van geconcentreerde tomaat. Er is iets mis mee. Te weinig zon gehad? Mist frisheid. Kan ook wat meer zout gebruiken.’

De locatie

De blinde test had plaats in restaurant Het Land, Smidstraat 39, Berlaar.

Gazpacho

Op een vriesdag smaakt een ijskoude soep niet zo, maar onder een blauwe warme hemel kun je er wel van genieten. Dat doen de Spanjaarden met hun gazpacho, gemaakt van groenten en kruiden, meestal met tomaat. De soep stilt de honger en lest de dorst, of je die nu als hapje, voor- of hoofdgerecht, tapa of tussendoortje oplepelt of drinkt.

Merken

Weinig producten zijn zo stevig verbonden met één merk als gazpacho. Dat merk is Alvalle. Je vindt het in bijna alle supermarkten. Alleen Delhaize en Colruyt (Boni) zetten er ook een eigen merk naast. De ‘original’, de meest klassieke vorm, is bereid met tomaat, komkommer en paprika. Olijfolie is ook essentieel. maar verder kun je groenten en kruiden variëren. Zo bestaan er zelfs gazpacho's zonder komkommer, zonder tomaat, met amandelen, met munt en basilicum. Je kunt naar eigen smaak aanvullen.

Voedingswaarde

Dit vegetarische soepje moet je niet eten om veel calorieën binnen te krijgen. Logisch dat de Alvalle met amandelen met 90 kcal/100 g het hoogst scoort. De tomaten gazpacho van Ties Soep haalt niet meer dan 29.

Suikers

Dezelfde Ties Soep bevat 1,4 g/100 g aan suikers. De grootste hoeveelheid suikers vind je in de Alvalle met munt en basilicum: 3,5 g.

Prijs

De eerste twee geplaatste vallen ook nog het best in prijs mee. Voor Ferrer (720 ml) van Alvo betaal je 2,99 euro, voor Delhaize (1 l) 3,29.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten