VN: ‘Proces tegen Habré is keerpunt voor Afrikaanse justitie’

© SEYLLOU/AFP

Het proces tegen de vroegere Tsjadische dictator Hissène Habré, dat maandag van start gaat voor in de Senegalese hoofdstad Dakar, is een ‘keerpunt voor justitie in Afrika’. Dat heeft de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al Hussein maandag gezegd. Habré is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en martelingen, en van oorlogsmisdaden op basis van zijn hoge verantwoordelijkheid.

rdc

Het proces kon georganiseerd worden ‘dankzij de slachtoffers en hun onvermoeibare en opmerkelijke zoektocht naar gerechtigheid en het bepalen van de verantwoordelijkheden voor de ernstige schendingen van de mensenrechten tijdens de acht jaren van het regime van Habré’, aldus Al Hussein in een persbericht.

Het proces toont eveneens aan dat de ‘leiders die beschuldigd worden van ernstige misdaden er niet van moeten uitgaan dat ze eeuwig kunnen blijven ontsnappen aan het gerecht’.

Op 22 augustus 2012 werd een akkoord getekend tussen Senegal, waar Habré naartoe gevlucht was na de staatsgreep door huidig president Idriss Déby Itno, en de Afrikaanse Unie om Habré voor de Buitengewone Afrikaanse Kamers van de Senegalese rechtbanken te berechten. Het is de eerste keer dat een Afrikaanse leider voor de rechter moet verschijnen in een ander Afrikaans land.

2.500 getuigenissen

Tijdens het proces zullen zo’n 2.500 getuigenissen aan bod komen. Het is nog niet duidelijk of Habré aanwezig zal zijn op zijn proces, maar de kans is groot dat hij zijn kat stuurt. Een van zijn advocaten verklaarde eerder deze maand namelijk dat Habré de jurisdictie van de rechtbank niet.

De oud-dictator is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en martelingen, en van oorlogsmisdaden op basis van zijn hoge verantwoordelijkheid. Hij regeerde van 1982 tot 1990 als een tiran over Tsjaad en zou verantwoordelijk zijn voor duizenden politieke moorden, systematisch martelen en duizenden willekeurige arrestaties. Een Tsjadische Waarheidscommissie beschuldigde Habré in 1992 van 40.000 politieke moorden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten