18-jarig meisje is allereerste hiv-patiënt in remissie

Bron © BELGA

Onderzoekers tijdens de persconferentie in Canada Foto: AFP

Een 18-jarig Frans meisje dat sinds haar geboorte draagster is van het hiv-virus is in remissie. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde studie. Het meisje werd tot haar 6 jaar behandeld met hiv-remmers. Het is het allereerste geval dat toont ‘dat een langdurige remissie verkregen kan worden na een vroegtijdige behandeling bij een kind dat sinds haar geboorte met hiv besmet was’, aldus dokter Asier Sáez-Cirión van het Institut Pasteur tijdens een conferentie in Vancouver.

Het concept van langdurige remissie, of de afwezigheid van ziekte-activiteit bij patiënten die lijden aan een chronische ziekte, werd al aangetoond door een studie uit 2013. Daar werd ook al het belang beklemtoond van een vroegtijdige behandeling om de hiv-infectie te controleren.

Niet genezen

Voor de onderzoekers is het geval van deze jonge vrouw ‘een belangrijk feit, dat nieuwe onderzoekspistes opent’. Toch onderlijnen ze ook dat deze remissie niet gelijkgesteld kan worden aan een genezing. Deze jonge vrouw blijft besmet met hiv, en het is onmogelijk om de evolutie van haar gezondheidstoestand te voorspellen.

Door
AANGERADEN