Denemarken verbiedt ritueel slachten: ‘Dierenrechten komen voor religie’

Foto: Frederiek Vande Velde

Het is voortaan verboden om dieren religieus te slachten voor halal en kosjer vlees in Denemarken. ‘Dierenrechten zijn belangrijker dan religie’, klinkt het.

Net als in vele andere landen wordt in Denemarken al jarenlang campagne gevoerd tegen het rituele slachten van dieren. Om halal en kosjer vlees op te leveren, moeten de dieren bij bewustzijn zijn op het moment dat ze gedood worden. Nochtans moeten volgens de Europese richtlijnen dieren verdoofd worden voor ze afgemaakt worden. Voor religieuze doeleinden werd daar een uitzondering op toegestaan.

Dat is sinds vandaag niet langer het geval en dat zint religieuze groeperingen helemaal niet. Ze noemen het ‘anti-Semitisme’ of ‘een inbreuk tegen religieuze vrijheid’. Onder meer de Israëlische minister Rabbi Eli Ben Dahan is kwaad. ‘De anti-Semitisten in Europa tonen hun ware gelaat’, zegt hij. ‘Ze worden steeds erger.’ Ook Danish Halal, een groepering die al een petitie gestart is tegen het verbod, haalt uit. ‘De rechten van moslims en joden worden geschonden’, klinkt het.

Toch is Dan Jorgensen, de Deense minister van Voedsel, niet van plan de klok terug te draaien. ‘De rechten van dieren gaan voor op religie’, vertelt hij aan TV2.

Door Guy Stevens
AANGERADEN