Miljoenenboetes voor grote autobouwers in Spanje voor uitwisselen informatie

© REUTERS

Eenentwintig autoconstructeurs hebben in Spanje boetes opgelegd gekregen ten belope van 171 miljoen euro. De boetes hebben betrekking op afspraken die de autobouwers maakten tussen 2006 en 2013. Enkel Seat ontsnapte, omdat het Spaanse merk meewerkte met de concurrentieautoriteiten.

De Spaanse nationale commissie van markten en concurrentie besliste om de constructeurs en distributeurs te straffen omdat ze ‘gevoelige informatie vanuit commercieel en strategisch oogpunt uitwisselden’ in de sectoren bedrijfsbeheer, naverkoopdienst en marketing.

‘Dergelijke praktijken vormen een overeenkomst die de concurrentie schade toebrengt’, aldus de commissie, die benadrukt dat de merken in kwestie goed zijn voor 91 procent van de autoverkoop in Spanje.

Zes Spaanse filialen van internationale groepen moeten meer dan de helft van de 171 miljoen euro aan boetes betalen. Het gaat daarbij om de Amerikaanse constructeurs General Motors en Ford Spanje (respectievelijk 22,8 en 20,2 miljoen euro), het Japanse Toyota (8,6 miljoen euro), en de Franse autobouwers Renault (18,2 miljoen euro), Peugeot (15,7 miljoen euro) en Citroën (14,7 miljoen euro).

Enkel Seat kreeg geen boete omdat hij meewerkte met de commissie, en bewijzen aandroeg voor de afspraken. De Spaanse autobouwer ontsnapte zo aan een boete van 39,4 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners