CFO en voorzitter van Delta Lloyd treden af

Bron © BELGA

Emiel Roozen, CFO van Delta Lloyd. Foto: BELGAIMAGE

De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd verliest in één keer zijn financieel topman en de voorzitter van de raad van commissarissen. Emiel Roozen en Jean Frijns stappen op bij het concern. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De Nederlandsche Bank (DNB), de Nederlandse centrale bank, had eind vorig jaar al het vertrek van CFO Emiel Roozen geëist en legde het concern ook een boete op, omdat de verzekeraar misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis. Roozen werd ongeschikt gevonden voor zijn functie. Delta Lloyd was daartegen wel in beroep gegaan.

Afgelopen vrijdag deed de rechtbank in Rotterdam uitspraak in de zaak. De boete werd bekrachtigd, maar wel ook iets verlaagd. Het beroep van de verzekeraar werd door de rechter ook gegrond bevonden. DNB moest een nieuw besluit nemen over de bezwaren van Delta Lloyd tegen de heenzending van Roozen.

‘In het belang van de vennootschap’ heeft Roozen nu echter zelf besloten terug te treden. Commissaris Frijns vertrekt per 1 oktober. ‘Ook ik trek mijn conclusies dat de rechter de beoordeling van de feiten zo anders heeft beoordeeld dan de raad van commissarissen en stel mijn positie als voorzitter ter beschikking’, zei hij.

Delta Lloyd gaat zijn aandeelhouders bijeenroepen om de vacatures opnieuw te vullen. in afwachting van de vervanger wordt de functie van Roozen tijdelijk verdeeld onder de leden van de raad van bestuur: topman Hans van der Noordaa, risicodirecteur Annemarie Mijer en bestuursleden Ingrid de Graaf en Onno Verstegen.

In de zomer van 2012 besloot Delta Lloyd de afdekking van renterisico’s te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan 20 jaar. Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld. Delta Lloyd Leven moet ook een bedrag van 22,8 miljoen euro ophoesten.

Door
AANGERADEN