Obama verdedigt nucleair akkoord met Iran

Bron © BELGA

President Obama tijdens zijn speech in Washington Foto: EPA

Als het Congres beslist het nucleair akkoord met Iran te blokkeren, zal dit evenveel gevolgen hebben als de invasie in Irak in 2003, zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama het akkoord woensdag in een toespraak verdedigd. Hij reageerde onder meer op de tegenwerking van de Israëlische premier Netanyahu, die vreest voor een oorlog.

‘Meer dan een decennium later leven wij nog steeds met de gevolgen van Irak binnen te marcheren’, aldus Barack Obama. ‘Meer dan ooit moeten wij klaar denken in ons buitenlands beleid’, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse president sprak woensdagavond in de Universiteit van Washington over de historische deal die bereikt werd op 14 juli tussen de westerse grootmachten en Iran. Met het akkoord moet een einde gemaakt worden aan de al twaalf jaar durende onzekerheid over het nucleaire programma van Iran. Maar het moet eerst nog goedgekeurd worden door het Amerikaanse parlement.

Obama gaf toe dat het door de grootmachten met Teheran onderhandelde akkoord weliswaar niet alle problemen oplost. Het biedt geen garantie voor een bilaterale toenadering. Ook erkende hij dat Iran gedeblokkeerde fondsen zal aanwenden om terroristische activiteiten te financieren. Teheran steunt terroristische organisaties zoals de Hezbollah ‘en probeert onze partners in de Golf te destabiliseren’.

Maar het akkoord, dat voortbouwt op jaren van krachtige principiële diplomatie, zorgt voor meer veiligheid, verhindert oorlog en weerhoudt Teheran ervan atoomwapens te vervaardigen. ‘We bereikten een gedetailleerde regeling die Iran definitief ervan weerhoudt een nucleair wapen te verwerven’ want het kan het daarvoor benodigde plutonium niet verkrijgen, aldus Obama die het had over de ‘beste keuze’ in het jarenlange (atoom)conflict en het sterkste akkoord omtrent het niet verspreiden van massavernietigingswapens.

Israël

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu biedt het akkoord die zekerheid niet: hij vreest dat het Iran er niet van weerhouden een kernbom te ontwikkelen. Een stem tegen het akkoord is een stem voor oorlog, aldus Obama. Maar die mening is Netanyahu niet toegedaan, zei hij woensdag in een telefoongesprek. Integendeel, volgens de premier is oorlog meer waarschijnlijk door deze deal.

‘Een nucleair gewapend Iran is veel gevaarlijker dan een Iran dat geniet van het afschaffen van de sancties’, aldus Obama.

‘Indien Iran vals speelt, dan pakken we hen en dat zullen we ook doen’, verzekerde Obama die Israël als het enige land bestempelde dat tegen het akkoord is gekant maar dat daarvoor niet met de vinger te wijzen is. Als Teheran zou willen vals spelen dan zou het een geheime bron moeten hebben voor elk afzonderlijk aspect van zijn programma.

‘Wat eerst als een “historische vergissing” is bestempeld geldt nu als een succes’, beklemtoonde het Amerikaanse staatshoofd.

‘Een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten’

Als het Congres de overeenkomst zou afwijzen ‘heeft elke Amerikaanse regering die vastbesloten is Iran te verhinderen een kernwapen te verwerven slechts één optie: een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Ik zeg dit niet om te provoceren. Dat is een feit’, waarschuwde de Amerikaanse president. Hij voegde eraan toe dat bij een afwijzing de geloofwaardigheid van de VS teniet wordt gedaan en dat het Congres ‘enkel voor Iran het pad naar de (atoom)bom plaveit’.

Door
AANGERADEN