Om deze bizarre reden werden cornflakes uitgevonden

© Shutterstock

Je zou denken dat ontbijtgranen werden uitgevonden om de dag vol energie te beginnen, zoals het in de reclames luidt. Maar niets is echter minder waar. Dokter John Harvey Kellogg ontwikkelde de ontbijtgranen aan het eind van de 19de eeuw als een middel tegen masturbatie.

flb

Dokter John Harvey Kellogg had het niet echt begrepen op alles dat naar seks neigde. Hij en zijn vrouw sliepen in aparte bedden, het huwelijk werd naar verluidt nooit geconsumeerd en hun kinderen waren geadopteerd. Terwijl hij seks verwerpelijk vond, beschouwde hij masturbatie al helemaal als walgelijk. Zo linkte hij zelfbevrediging onder andere aan epilepsie, blindheid, stramme gewrichten en een algemene slechte ontwikkeling. In zijn leven ontwikkelde hij dan ook allerlei methodes om de 'vieze' gedachten tegen te gaan zoals het verbranden van de clitoris met zuur en de voorhuid van de penis dichtnaaien met ijzerdraad.

Iets minder wreedaardig was zijn idee om een ontbijt te lanceren dat gezond en snel moest zijn, maar ook een antimasturbatie-effect moest hebben. Eerste experimenteerde hij met de nu hippe granola en darmspoelingen met yoghurt, maar bedacht uiteindelijk wat we nu kennen als cornflakes. Kellogg ging ervan uit dat vlees, kruiden en vet lustopwekkend waren en ontwikkelde daarom de maisvlokken.

FamilieveteVoor de productie van de onbijtvlokken ging John Harvey samenwerken met zijn broer Will die een gewiekstere zakenman was en later de eerste was die aan de cornflakes suiker zou toevoegen en het Kellogg's-imperium zou uitbouwen. Het zorgde voor een decennialange vete tussen de twee broers. Van de oorspronkelijke intenties van John Harvey kwam dus niets in huis. Al zal die kom cornflakes 's morgens nu misschien nooit meer hetzelfde zijn.