Hoe een briljante Indiase student topman van Google werd

Bron © BELGA

Foto: ap

Sundar Pichai is de nieuwe directeur van internetgigant Google. De 43-jarige rechterhand van medestichter Larry Page krijgt zo een sleutelpositie in de nieuwe structuur van de internetgigant. Page gaat zelf de nieuwe overkoepelende holding Alphabet leiden.

Pichai groeide op in Chennai, in het zuidoosten van India. Arm waren zijn ouders niet, maar ze waren ook niet rijk. Het gezin verplaatste zich met een scooter, waar ze soms met vier op zaten, en de eerste telefoon kwam pas in huis als Pichai 12 jaar oud was. Hij was wel een uitmuntende student. Zo veroverde hij een studiebeurs die enkel voor de 750 besten van India is weggelegd.

In 1993 veroverde hij een beurs voor de Amerikaanse universiteit van Stanford. De ouders van Pichai plunderden hun bankrekening om hem naar de VS te kunnen laten gaan. Het vliegticket alleen al kostte hen meer dan een jaarinkomen, vertelde Pichai in een interview. In Stanford kreeg hij voor het eerst ongelimiteerde toegang tot computers en het internet. Hij miste wel zijn vriendin Anjali, die ondertussen zijn vrouw en moeder van twee kinderen is geworden.

Pichai ging in Silicon Valley aan de slag bij een specialist in halfgeleiders, Applied Materials, en werkte ook voor consultancybureau McKinsey. In 2004 begon hij bij Google, waar hij snel carrière maakte. Hij werkte als productmanager voor de Google toolbar, een zoekbalk voor de browser. Later lanceerde hij met succes Googles browser Chrome en kreeg hij de leiding over het mobiele besturingssysteem Android. Naar verluidt beschikt Pichai over ‘een encyclopedische kennis’ van de producten van Google.

Door
AANGERADEN