China en Delta Lloyd halen Brussel omlaag

Bron © BELGA

De Brusselse beurs heeft dinsdag een tik gekregen. De Bel20-index daalde 1,53 procent tot 3.750,84 punten. Van de twintig aandelen in de graadmeter eindigden er zestien met een verlies. Oorzaak was een onverwachte devaluatie van de Chinese yuan, het zoveelste teken dat de Chinese economie niet goed draait.

Het grootste dagverlies bij de elitewaarden was voor Delta Lloyd, dat liefst 20,24 procent inleverde bij een slotkoers van 13,17 euro, al had dat geen uitstaans met China. De Nederlandse verzekeraar werd zwaar afgestraft voor tegenvallende halfjaarcijfers. Mede door marktbewegingen en verliezen op de verkoop van bedrijfsonderdelen leed het concern over de eerste zes maanden van 2015 een nettoverlies van 525,7 miljoen euro. Tevens was de solvabiliteit van de onderneming gedaald. Het bedrijf bekijkt dan ook opties om die opnieuw te versterken. Intussen blijft Delta Lloyd bij het voornemen om een interimdividend van 0,42 euro per aandeel te betalen.

Bekaert leed dan weer wel onder de problemen van de Chinese economie. De producent van staalkoord leverde 2,63 procent in bij een slotnotering van 28,85 euro. Materiaaltechnologiegroep Umicore zakte 2,48 procent tot 37,99 euro. De Chinese crisis betekent geen goed nieuws voor de grondstoffenprijzen.

Bpost gaf eveneens terrein prijs. De posttitel daalde 2,14 procent bij een slotkoers van 22,60 euro. Hoewel Credit Suisse koper blijft van het aandeel, verlaagde de bank het koersdoel van 32,50 euro naar 30 euro.

Op de tweede rij gleed Option 7,27 procent weg tot 0,20 euro. Het technologiebdrijf dat op het zogenaamde internet der dingen mikt, kampt met een uitstel van opdrachten.

Eckert-Ziegler speelde 4,94 procent kwijt bij een slotkoers van 1,12 euro. De beleggers waren niet enthousiast over de resultaten van het bedrijf actief rond kankerbehandeling. Het nettoverlies over het eerste halfjaar liep immers op van 1,038 miljoen euro tot 2,916 miljoen euro.

Zelfs Galapagos moest 1,68 procent achteruit tot 54,32 euro. De biotechonderneming kon nochtans met goede resultaten uitpakken voor een test met filgotinib bij de behandeling van reumatoïde artritis. Na 24 weken behandeling is er duidelijke verbetering bij de patiënten merkbaar. Eerder meldde de onderneming al goede resultaten van filgotinib in combinatie met een andere middel. De verdere ontwikkeling kan nu tegen betaling worden overgenomen door AbbVie.

De winnaars waren in de minderheid. De beste prestatie bij de grote aandelen werd neergezet door KBC, dat 0,44 procent steeg tot 63,77 euro.

Op de tweede rij deed Melexis beter met een winst van 5,97 procent tot 47,16 euro. Het was de eerste vooruitgang van de producent van chips voor de autosector na drie opeenvolgende verliesdagen.

Agfa-Gevaert kende eveneens een goede dag. De beeldverwerkingsgroep werd 3,73 procent meer waard bij een slotkoers van 2,75 euro. Een daling van de grondstofprijzen speelt in de kaart van het concern.

Door
AANGERADEN