CLUBNIEUWS. Terugval voor Suarez, ook Bia naar Turkije

Ezekiel pakt tegen KV Oostende wellicht de plaats van Matias Suarez in Foto: Photonews

Geen Matias Suarez bij Anderlecht voor de verplaatsing naar KV Oostende: de Argentijnse aanvaller ondervindt opnieuw last van zijn knie, tot frustratie van Besnik Hasi. De Anderlecht-coach kan wel voor het eerst rekenen op Kara Mbodj. Intussen heeft Standard een oplossing gevonden voor Geoffrey Mujangi-Bia: het verkoopt de flankspeler aan Bursaspor, de nieuwe club van Tom De Sutter. Onze dagelijkse lading clubnieuws...

Kara debuteert, terugval bij Suarez

Voor de topper ­tegen Oostende dreef Besnik Hasi de trainingsintensiteit op bij Anderlecht. Hij wil een fysieke terugval zoals tegen AA Gent vermijden. ‘Ons aantal afgelegde ­kilometers en onze snelheid waren nochtans gelijklopend met die van Gent, maar we moeten meer doseren’, aldus Hasi.

Tegen KV Oostende maakt aanwinst ­Kara Mbodj wellicht zijn debuut en verhuist Dendoncker naar de bank. 
Vanden Borre is onzeker met buikgriep, maar Najar geniet toch de voorkeur. Ezekiel pakt wellicht de plaats van Suarez in. De knie van de Argentijn speelde weer op. ‘We hebben donderdag meer dan twee uur getraind’, wist Hasi nog. ‘Daarna kan Matias niet ­trainen door een  reactie in zijn knie. Of dat zorgwekkend is? Tja, dat is nu eenmaal zo.’

Ook Bia tekent bij het ambitieuze Bursaspor

Net als Tom De Sutter trekt ook Geoffrey Mujangi Bia naar Bursaspor. Standard vangt ongeveer twee miljoen euro voor de 26-jarige winger, die in conflict lag met trainer Muslin. Maar waar komt het Belgisch duo nu terecht? Bursaspor werd één keer Turks kampioen, in 2010, waarna het voor de eerste en enige keer in de Champions League-poules uitkwam. Nadien kon het dat succes niet meer evenaren en waren het opnieuw de traditionele topclubs die met de prijzen gingen lopen.

Na de zesde plaats van vorig seizoen mikt Bursaspor weer hoger, maar aangezien het met de Braziliaan Fernandao de topschutter van vorig seizoen (met 22 goals) zag vertrekken, alsook toptalent Enes Ünal (via Manchester City naar Genk), moest het ingrijpen. Vandaar de komst van De Sutter, maar ook van Thomas Necid (26), 31-voudig Tsjechisch international. Om maar te zeggen dat de Belg stevige concurrentie heeft. De nieuwe trainer, Ertugrul Saglam, is wel goed geplaatst om de juiste beslissing te nemen, want hij is een voormalig Turkse topspits. En hij was het die Bursaspor zes seizoenen geleden de eerste titel bezorgde, in zijn eerste periode als coach.

Kortrijk opnieuw zonder De Mets

Gisteren op de ochtendtraining van KV Kortrijk deed spits Thanis Papazoglou voorzichtig mee. Hij maakt de verplaatsing mee naar Club Brugge. Eerst speelde de kern op het oefenveld in wedstrijdvorm partijtjes en daarna oefenden de spelers op het eerste terrein nog wat op stilstaande fases. Verstraete zit vanavond zijn eerste van twee schorsingsdagen uit. Stijn De Smet is nog niet wedstrijdfit. Doelman Lentz was de hele week afwezig met hoofdpijn en zit bijgevolg niet in de selectie. Opvallende afwezige is Gertjan De Mets, die er voor de tweede keer op rij niet bij is.

Gershon nog minstens een maand out

Nog steeds geen Rami ­Gershon bij AA Gent. De verdediger speelde dit seizoen nog geen enkele officiële minuut en kampt met botoedeem aan de knie. ‘Tegenwoordig heeft iedereen daar last van’, zegt coach Hein Vanhaezebrouck. ‘Het is precies een nieuwe ziekte, eentje die vroeger niet ontdekt kon worden. Nu, ik ga niet in tegen de medici: Rami zal er wel last van hebben, maar voor mij is het gewoon een knieblessure.’ De Buffalo’s hopen dat vier weken extra rust de Israëliër er weer helemaal bovenop zullen helpen. Brecht Dejaegere is opnieuw fit. Ook Thomas Matton en Nicklas Pedersen trainen bijna alles met de groep mee, al kampt die laatste nog met een conditieachterstand. Uros Vitas is twee tot drie weken uit met een scheur in de ligamenten.

Vanderhaeghe: ‘We zijn soms te braaf’

KV Oostende-trainer Yves Vanderhaeghe wil graag stunten tegen RSCA. ‘Om onze leidersplaats te behouden zal iedereen op niveau moeten zijn’, aldus Vanderhaeghe. ‘Soms zijn we zo braaf. Tegen Westerlo hadden we de match in handen en dan verspeel je dat toch nog bijna. Op een gegeven moment moet je toch eens een fout durven te maken. Noem mij eens één speler bij ons die een beetje rotzak in zich heeft. Rozehnal? Die pakte geel voor zeuren tegen de ref. Neen, ik heb er geen enkele die het in zich heeft om wat meer smeerlap te worden. Iedereen wil mooi uitvoetballen. Pas op, ik vraag niet dat mijn jongens kaarten pakken, hé. Maar soms mogen ze gewoon iets harder zijn.’

Vanderhaeghe zelf was bij Anderlecht – ook door de hevige concurrentie met Besnik Hasi – geen doetje als speler. En ook zijn goeie vriend Olivier Deschacht zag hij in Brussel ontplooien. ‘Ollie was aanvankelijk een schuchtere jongen, maar als ik hem nu zie... De bal vragen, oprukken, zijn voet zetten... Chapeau.’

Geen nieuwkomers meer bij Essevee

Zulte Waregem-coach Francky Dury geeft toe dat er niemand meer bij mag. Baudry (contractuur hamstrings) is onzeker, ook zijn mogelijke vervanger d‘Ulivo is nog onbeschikbaar.

Charleroi wil Daf uitlenen

Charleroi wil middenvelder Mohamed Daf uitlenen: hij test bij Le Havre (Ligue 2).

Door jug, dvd, flu, gma, rpo, kv, vdl
AANGERADEN