Daarom ben je soms verkouden na een lange vlucht

Hoe langer je in een vliegtuig zit, hoe groter de kans dat je verkouden wordt. Althans, dat is de mening van professor Ron Eccles, directeur van het Common Cold Centre aan de universiteit van Cardiff.

vwh

‘Veel mensen denken dat ziektekiemen in het vliegtuig worden verspreid door de airco, maar dat is niet noodzakelijk het geval’, zegt Eccles in een interview met The Daily Mail. ‘We worden eerder verkouden na een lange vlucht omdat we ons samen met honderden andere mensen in een kleine ruimte bevinden.’

‘Je kan er bijna zeker van zijn dat sommige van die mensen een verkoudheid hebben. Hun ziektekiemen raken makkelijk verspreid omdat iedereen zo dicht bij elkaar zit’, klinkt het. Eccles zegt dat de lucht in vliegtuigen behoorlijk droog is, waardoor we vatbaarder zijn voor het virus. ‘Stress door het reizen verlaagt je immuunsysteem, wat de kans om verkouden te worden vergroot.’

Zeker als je dan nog eens de meest besmette oppervlakten aanraakt zoals de zitplaatsen en de toiletten. Een maskertje dragen om een verkoudheid te vermijden heeft volgens Eccles geen zin. ‘Als je ogen wat uitgedroogd zijn, kan je zo ook besmet raken’, klinkt het.

De expert haalt nog aan dat verschillende experimenten bewijzen dat hoe langer mensen dicht bij elkaar zitten, hoe groter de kans is dat iemand zijn of haar verkoudheid zal doorgeven. Reizigers die vanuit Brussel een Europese citytrip maakt, hebben in dat geval minder kans om verkouden te worden dan iemand die naar Amerika reist.