Trein met nazigoud ontdekt in Polen?

Bron © BELGA

In Polen wordt al jaren naar een legendarische trein vol nazigoud gezocht. Is die nu opgedoken? Foto: AP

Twee Polen beweren een al decennialang verborgen trein met nazigoud ontdekt te hebben. Ze hebben de locatie beloofd aan de Poolse autoriteiten, zo gauw hen een vindersloon van 10 procent is gegarandeerd.

Volgens lokale media ontdekten een Poolse en een Duitse inwoner van de Poolse stad Walbrzych een gepantserde trein gevuld met nazigoud. Ze kondigden aan de juiste vindplaats bekend te willen maken aan de Poolse autoriteiten, maar pas nadat ze de garantie krijgen dat ze een vindersloon van tien procent mogen opstrijken.

De bewuste trein zou in 1945 een tunnel in het bergachtige Neder-Silezië ingereden zijn, om er nooit meer uit te komen. De tussen zou later afgesloten zijn. De 150 meter lange trein zou wapens, edelstenen en andere schatten vervoerd hebben om ze uit de handen van de oprukkende Sovjet-Unie te houden.

Het is vooralsnog niet duidelijk of het om een sensationele vondst gaat, dan wel louter wishful thinking. ‘Dit is een bestaand verhaal’, zegt de lokale historica Joanna Lamparska op nieuwszender TVN24. ‘Al jaren wordt in de regio naar die legendarische trein gezocht. Het zou een ongelooflijke ontdekking zijn, maar niemand heeft ooit het bestaan van deze trein bewezen.’

300 ton goud

Toch zorgt de schat voor enige opwinding: volgens het Poolse onlineportaal Wiadomosci Walbrzyskie zou er in de trein tot 300 ton goud te rapen vallen. Jaroslaw Chmielewski, de advocaat van de schatzoekers, pookte de speculaties woensdag in een interview met Radio Wroclaw nog wat op: ‘Dit is een vondst met wereldwijde impact, vergelijkbaar met het vinden van de Titanic.’

In de omgeving van Walbrzych bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het ondergronds complex Riese, met een uitgebreid tunnelsysteem. Door de luchtaanvallen in de laatste fase van de oorlog was het plan om in het Uilengebergte ondergrondse fabrieken en een militair hoofdkwartier voor 20.000 manschappen te bouwen.

Door
AANGERADEN
Meest recent