Vanden Borre gaat zelf jongeren in moeilijkheden begeleiden

‘Ervaringsdeskundige’ Anthony Vanden Borre (27) gaat ­Brusselse jongeren in moeilijkheden begeleiden. Samen met zijn jeugdvrienden Hervé Kage (26), Ilombo Mboyo (28) en Mujangi Bia (26) richtte hij ‘Made in B’ op, een platform dat hulp­verleners en hulp­behoevenden met elkaar in contact moet brengen.

Het project, kortweg MIB, richt zich niet enkel op ­behoeftigen, maar wel op ­jongeren die de weg zijn kwijtgeraakt, die in een ­moeilijke fase van hun ­leven zitten, die tegen­kanting ­krijgen voor een bepaald ­project. ‘Elk teamlid heeft hoogtes en laagtes gekend in zijn loopbaan’, zegt Bia in het promofilmpje. ‘Maar we ­hebben de tegenslagen overwonnen door ons karakter en ons doorzettingsvermogen. Dat is de attitude die MIB moet kenmerken.’

Qua ervaringsdeskundigheid zijn de vier stichtende leden onklopbaar. Van de straat naar de top en terug. Anthony ­Vanden Borre zit in de B-kern van Anderlecht, Hervé Kage ging via de C-kern van ­Racing Genk naar Kortrijk, Ilombe Mboyo is bij datzelfde Genk nog altijd revaliderende, maar met een reukje, en ­Mujangi Bia zit op een dood spoor bij ­Standard. U weet wat ze zeggen over stropers en ­boswachters. Maar de timing is misschien wat ongelukkig.

’Janetten’

‘We zijn vier jeugdvrienden. We zijn altijd in contact gebleven, nu hebben we de maturiteit om iets dergelijks op gang te trekken.’ Dat horen uit de mond van de man die zijn ploegmaats vorige week nog ‘janetten’ noemde, klinkt in het beste geval ironisch. Maar Vanden Borre meent het. Hij heeft niet alleen een verleden, maar ook een goed hart, zeggen vriend en vijand. En in de ­nadagen van zijn kamikaze­interview kreeg hij veel publieke steun. Ongetwijfeld identificeren moeilijke jongeren of jongeren in moeilijkheden zich met figuren zoals VDB en ­Mboyo. En dus is MIB ­misschien wel het beste kanaal om hen te bereiken. ‘Alleen al door met hen te praten, ­kunnen we een verschil maken’, zegt Kage. ‘We willen de rol van grote broer spelen.’

De ‘B’ in Made in B, verwijst overigens naar Belgique, Bruxelles, Blanc, Black en Beur. Dat laatste heeft niks met boter te maken, maar is straattaal voor Noord-Afrikaanse immigrant.

Door walter wauters
AANGERADEN