Uitgebrande Lotus-fabriek sluit: ‘Scenario voor 71 werknemers niet gekend’

© rdb

Lotus Bakeries is niet van plan de wafelfabriek in Wolvertem, die begin juni vernield werd door een brand, weer op te bouwen. De volumes die in Meise werden geproduceerd, zullen worden overgebracht naar de Lotus-fabriek in Courcelles. Voor 71 werknemers uit Meise dreigt collectief ontslag, de vakbond reageert verrast op het nieuws.

jva

De brand van 3 juni vernielde de wafelfabriek in Wolvertem, deelgemeente van Meise, volledig. De directie onderzocht daarop verschillende pistes om de eigen wafelproductie opnieuw op peil te brengen. Nu blijkt dat een andere optie het haaltvan een heropbouw van de fabriek in Meise of de bouw van een nieuwe fabriek in de buurt.

De directie kondigde dinsdag namelijk de intentie aan om de installaties in Courcelles uit te breiden. De wafelfabriek in de Waalse provincie Henegouwen vangt nu trouwens al een deel van de productie op die in Meise verloren ging

‘Hierdoor zouden we in staat zijn om de productie van alle wafels en galetten onder te brengen in één grote en efficiënte fabriek’, klinkt het in de officiële mededeling van Lotus Bakeries. In Meise werden Luikse wafels, vanillewafels en soft(eier)wafels geproduceerd op vier productielijnen.

Collectief ontslag

Als de intentie bevestigd wordt, zou overgegaan worden tot collectief ontslag van 66 arbeiders en 5 bedienden. Zij kunnen mogelijk wel elders in de groep aan de slag: er zijn immers 36 vacatures in Lembeke en 7 in Oostakker. Indien Courcelles wordt uitgebreid, zouden daar nog eens 38 vacatures ontstaan.

Na de buitengewone ondernemingsraad waar de intentie werd bekend gemaakt, hebben de vakbonden de 71 personeelsleden ingelicht en toegesproken. De overheveling en inschakeling van personeel is geen sinecure. ‘Naast de afstand en de taal is er ook de jobspecificiteit’, aldus Luc Debast, secretaris ACV Voeding en Diensten. Op dit moment zijn slechts zes of zeven personeelsleden in Courcelles aan de slag.

De 71 werknemers (66 arbeiders en 5 bedienden) in Meise vormen een hechte groep, met heel wat mensen boven 50 jaar met een lange staat van dienst. ‘Dit scenario kenden we niet op zich. Meise werd altijd geloofd voor haar productiviteit. Dat gegeven speelt nu plots geen rol, en men gaat twee nieuwe lijnen opstarten in Courcelles’, aldus Luc Debast.

In het kader van de wet-Renault hebben vakbonden en directie op dinsdag 8 september hun eerstvolgende contact.

Aangeboden door onze partners