IMF wil niet weten van hogere rente

Bron © BELGA

IMF-voorzitter Christine Lagarde Foto: AFP

De belangrijkste centrale banken mogen voorlopig de rentevoeten niet verhogen. Ze moeten daarmee wachten tot de wereldeconomie weer aan kracht groeit, wat momenteel niet het geval is. Dat is het advies van het Internationaal Monetair Fonds, dat zich op die manier mengt in de discussie over de rentevoeten die banken gebruiken.

De mededeling komt er op de vooravond van de G20-bijeenkomst in de Turkse hoofdstad Ankara. Door de positieve situatie van begin dit jaar werd gespeculeerd op renteverhogingen. Vooral in de VS werden de geruchten sterker. Maar nu zijn de omstandigheden daar niet geschikt voor, adviseert het IMF

De Europese Centrale Bank (ECB) zou er volgens IMF-directeur Christine Lagarde goed aan doen zijn steunprogramma, dat onder meer bestaat uit het opkopen van staatsobligaties, te verruimen. “Mocht blijken dat de ontwikkeling van de inflatie achterblijft bij de doelstellingen voor de middellange termijn, moet het programma worden aangepast”. Ook de centrale bank van Japan moet zich opmaken voor extra steunmaatregelen, aldus Lagarde.

Lagarde riep de Amerikaanse centrale bank opnieuw op geduldig te zijn met zijn rentebeleid. De Fed, die al sinds 2008 een rentetarief van vrijwel 0 procent hanteert, vergadert over twee weken over de vraag of het tarief omhoog kan. In juni stelde Lagarde al dat de Fed tot volgend jaar zou moeten wachten met de eerste verhoging sinds 2006.

Nieuwe zorgen De wereldeconomie groeit in ‘bescheiden’ mate en in een lager tempo dan aan het begin van dit jaar werd voorzien, meent de internationale geldschieter. Dat komt volgens het IMF onder meer doordat de verwachte impuls van lagere olieprijzen niet uit de verf is gekomen en door de lage inflatie in alle belangrijke economieën. De afgelopen weken kwam daar de angst bij dat de wereldeconomie ontspoort door de afkoeling van de Chinese economie.

Door
AANGERADEN