Karel De Gucht wordt bestuurder bij Proximus

Foto: Belga

Voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) is door de regering voorgedragen als bestuurder bij Proximus. De voordracht is wel nog niet bekrachtigd door Proximus, maar aangezien de overheid meerderheidsaandeelhouder is, leidt het geen twijfel dat die wordt goedgekeurd.

Een woordvoerder van minister van Telecom Alexander De Croo bevestigt informatie hierover van De Morgen. Dat De Gucht in aanmerking kwam voor de functie was al langer bekend. Karel De Gucht zelf was vrijdagmiddag nog niet op de hoogte van de beslissing van de ministerraad, zo zei hij. Volgens een woordvoerder van de minister moet de raad van bestuur van Proximus wel nog advies geven over de aanstelling. Bij Proximus luidt het dat dit niet klopt. ‘Het gaat om een voordracht van de regering’, luidt het bij het bedrijf, verwijzend naar het belang van 53 procent dat de Belgische staat heeft als meerderheidsaandeelhouder.

Omdat hij tot eind oktober Europees Commissaris voor Handel was, moest De Gucht van de Europese Commissie groen licht krijgen voor bepaalde activiteiten die hij na zijn termijn wil uitoefenen. De aanvraag daarvoor was al ingediend in maart, en is volgens De Morgen goedgekeurd, waardoor de benoeming kon doorgaan.

Belgacom is voor ruim de helft in handen van de Belgische staat. De helft van de veertienkoppige raad van bestuur wordt dan ook benoemd door de regering. Dat is onder meer het geval voor voorzitter Stefaan De Clerck (CD&V).

De Clerck liet eind mei nog verstaan iemand te verkiezen met een technologische achtergrond. Hij verwees daarbij naar een advies van het benoemingscomité eind december 2014, waarbij die de regering te verstaan gaf bestuurders te prefereren met kennis van zaken rond infrastructuur en technologie.

Door
AANGERADEN