Drie agenten gewond tijdens protest, boeren kwaad over geweld

Waterkanonnen, brandjes, stromachines en drie gewonde agenten: de sfeer op het Schumanplein in Brussel, waar boeren uit heel Europa betere prijzen voor hun producten eisen, is maandag enorm grimmig. In totaal zijn er meer dan 1.500 tractoren in de hoofdstad. Veel landbouwersorganisaties tonen zich teleurgesteld over het geweld van vandaag. 'Wij hadden een vredelievende manifestatie gewild.'

sdv, mtm, gn, gjs

Rond 11.15 uur is de betoging van de Europese landbouwers van start gegaan aan het Noordstation. Er stapten enkele duizenden landbouwers van over heel Europa mee naar het Schumanplein in het hart van de Europese wijk en er reden ook honderden tractoren mee in de optocht. Volgens European Milk Board (EMB), de initiatiefnemer van de manifestaties, zijn er inmiddels meer dan 5.000 betogers en 1.500 tractoren geteld. De politie heeft voorlopig geen officiële inschatting van het aantal manifestanten. De Boerenbond spreekt van 'veel meer deelnemers dan verwacht'.

Politie bekogeld met eieren

De betoging begon vrij rustig, maar de sfeer werd in de loop van de namiddag alsmaar grimmiger. Boze boeren uitgerust met koebellen, tractorhoorns en voetzoekers maken erg veel kabaal op het Schumanplein. Banden worden aangesleept en in brand gestoken, ook de beplanting moet er mee aan geloven. Boven het plein hangt een zwarte rookwolk. De boeren zetten ook een stromachine in en trokken een caravan naar het midden van het plein om die vervolgens in brand te steken. De politie reageerde dan weer door traangas in te zetten.

Tijdens het protest zijn drie agenten gewond geraakt door projectielen en voetzoekers. Twee van hen konden ter plaatse verzorgd worden, de derde werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht en is tien dagen werkonbekwaam.

Een heel deel manifestanten maakt zich omstreeks 16 uur klaar om de hoofdstad te verlaten. Dat zal gebeuren onder begeleiding van de federale politie.

Voor de betoging werd een indrukwekkende politiemacht, onder wie een groot aantal agenten in gevechtskledij, op de been gebracht. Er staan ook waterkanonnen, Friese ruiters en combi's klaar. De federale en lokale veiligheidsdiensten kregen ook de hulp van 140 Nederlandse agenten. Een deel van hen werd al bekogeld met eieren.

Voor aanvang van de optocht drongen de federale en Vlaamse ministers van Landbouw Borsus en Schauvliege in hun speeches aan op een Europees landbouwbeleid dat de boeren een eerlijk inkomen garandeert. In de toespraken werd veel nadruk gelegd op de eenheid onder Belgische landbouwers. België is immers het enige land in Europa waar alle landbouwersverenigingen zich achter de eisen van de melkveehouders hebben geschaard. De betogers dringen aan op een gesprek met Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogen, al lijkt de kans eerder klein dat dat er komt.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'doubleClick': { 'plugin': true, 'adTagUrl': prerollUrl, 'enableCountDown': true, 'countdownText': 'Video zal starten binnen {sequenceProxy.timeRemaining|timeFormat}' }, 'vast' : { 'plugin' : true, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'loadAdsOnPlay' : true }, 'skipBtn': { 'text': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay': true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844805', 'entry_id' : '1_ym1n5uvo'});

Kritiek van landbouworganisaties

Veel landbouwersorganisaties zijn teleurgesteld in het geweld waarop de betoging is uitgedraaid. Dat is maandagnamiddag te horen bij de debriefing van Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie van landbouwers. 'Door het geweld van enkele heethoofden hebben onze mensen niet de kans gehad de speeches te volgen', zegt een boze vertegenwoordiger van de Franse boeren. 'Wij hadden een vredelievende manifestatie gewild. Dit is niet waar we voor staan en we moeten afstand nemen van de organisaties die dit hebben opgestookt', vindt een Italiaanse sectorverantwoordelijke.

Copa-Cogeca had in de loop van de namiddag een ontmoeting met Jyrki Katainen, vicepresident in de Europese Commissie, maar ook op die ontmoeting wierp het geweld een schaduw. 'Katainen was misnoegd', zegt Christian Pees, voorzitter van Cogeca. 'Maar we hadden geen manier om tussen te komen, dat zou gevaarlijk geworden zijn. We willen niet gelyncht worden.'

In het onderhoud met de vicepresident werd vooral nadruk gelegd op de Russische importbeperking. 'We hebben absoluut opnieuw export naar Rusland nodig, de onderhandelingen moeten opnieuw worden opgestart', aldus Albert Jan Maat, voorzitter van Copa. Pees heeft naar eigen zeggen de indruk dat de commissie open staat voor een nieuw gesprek met Rusland.

Jyrki Katainen, die de honneurs waarneemt voor de zieke Landbouwcommissaris Phil Hogan, heeft nog geen antwoord geformuleerd op de vragen van de landbouwers.

Hinder op de weg

Het verkeer is maandagmiddag nog erg verstoord, met Mobilis Brussel. 'De kleine ring zit nog volledig vast. Wij raden iedereen aan om weg te blijven uit het centrum van Brussel en de Europese wijk.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder op de dag hadden colonnes van honderden tractoren ook al op verscheidene plaatsen in België lange files veroorzaakt. Op de E40 tussen Luik en Brussel reden een driehonderdtal tractoren over de breedte van alle rijstroken tegen 50 kilometer per uur richting Brussel. In hun zog een 25 kilometer lange karavaan van wagens.

Hetzelfde fenomeen deed zich voor op de E411 vanuit Namen, waar een groep van 280 tractoren richting Brussel reed. De traag rijdende file strekte zich uit vanaf Overijse en op de Brusselse buitenring van Eigenbrakel tot Tervuren.

Ook vanuit verschillende andere plaatsen in België vertrokken kleinere colonnes tractoren, telkens met vertragingen tot gevolg. Al die files zijn intussen echter opgelost.

Mee met de tractor

Hinder op het spoor

Ook op het spoor veroorzaakt de betoging hinder. Het treinstation Brussel-Schuman is tot 15 uur niet toegankelijk voor reizigers. Treinen zullen tot dan geen halt houden in het station. Dat gebeurt op vraag van de lokale politie, die een veiligheidszone ingesteld heeft. Reizigers met die bestemming kunnen afstappen in het nabijgelegen station van Brussel-Luxemburg.

Ook het metrostation Brussel-Schuman is maandag de hele dag gesloten. De MIVB raadt reizigers aan om uit te stappen in de nabijgelegen metrostations.

'Excuses'

Een woordvoerster van de boeren excuseerde zich al voor de hinder 'maar de boeren wilden per se hun tractoren meebrengen. En die trage en zware machines remmen het verkeer. Onze excuses, maar af en toe moet je eens tonen dat je het meent', klinkt het. Op bovenstaande videobeelden ziet u hoe het verkeer in Brakel volledig stilstaat.

Eigenlijk is het wettelijk verboden om met een tractor over de snelweg te rijden. De politie stelde de boeren dan ook alternatieve routes langs de secundaire wegen voor, maar niet iedereen hield zich daaraan. In Wallonië reden om 6 uur 's ochtends al honderden tractoren op de snelwegen (E429, E411, E40, N7) richting Brussel. De eerste boeren waren zondagavond al in de Luikse gemeente Battice vertrokken.

Volgens Piet Vanthemsche, voorzitter van de boerenbond, is het niet de bedoeling om blokkades op te zetten.' Iedereen krijgt wel de raad om niet met de auto naar Brussel te komen als dat niet strikt noodzakelijk is, en voor het openbaar vervoer te kiezen.'

Parcours

De boeren hadden rond 10 uur afgesproken aan het Noordstation in Brussel. 'Van daaruit gingen ze naar de Koning Albert II-laan, de Kleine Ring en de Belliardstraat om rond 12.30 uur aan te komen op het Schumanplein', zegt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van Boerenbond.

'Middelen gebruiken die we nog nooit hebben gebruikt'

De landbouwers willen dat Europa maatregelen neemt op korte en op langere termijn om de Europese landbouwers een eerlijk inkomen te geven. De sector is in zware crisis door de lage prijzen voor onder meer melk en varkensvlees. De boeren eisen maandag nog een krachtig signaal, anders volgen er hardere acties, zegt sectorvereniging European Milk Board (EMB). De Franse tak van de organisatie neemt zelfs het woord 'gewelddadig' in de mond.

EMB maakte voor aanvang van de manifestatie duidelijk dat eenmalige steunmaatregelen nu geen oplossing meer zijn. Er moet een structurele verandering van de markt komen. EMB werkte zelf een mechanisme uit met een index voor de melkprijs. Als de prijs substantieel begint te dalen, komen er bonussen voor de landbouwers die minder produceren en boetes voor zij die de productie op hetzelfde niveau houden. De organisatie maakt zich sterk dat er nagenoeg geen bijkomende financiering nodig is om het systeem op te zetten.

Als er niets gebeurt, dreigt er volgens EMB een pijlsnelle industrialisering van het platteland. 'Er staat veel op het spel, de landbouw zoals we die nu nog kennen kan volledig verdwijnen', waarschuwt Romuald Schaber, voorzitter van de Duitse melkveehouders. EMB wil in de loop van maandag een voorstel horen van de Europese Raad. 'Als we vandaag met wat geld of premies wandelen worden gestuurd, komen er hardere acties, zoals het laten wegvloeien van melk', aldus Erwin Schöpges van de Belgische tak.

De Franse afdeling van European Milk Board, die afgelopen zomer het vakantieverkeer naar het zuiden al danig in de war stuurde, formuleert het nog sterker. 'Als er nu geen grote beslissing wordt genomen, zullen we middelen gebruiken die we nog nooit hebben gebruikt. De acties zullen gewelddadig worden, om onze families te beschermen.'

Voetbalwedstrijdje

De bijeenkomst begon met een voetbalwedstrijd tussen SV Landbouw en Agro-Industrie United, waarbij de lobbyisten van de industrie het op voorhand op een akkoordje wisten te gooien met de scheidsrechter. Daarna volgde onder meer een pakkende getuigenis van schrijver Chris De Stoop, die onder meer stelde dat landbouw niet zomaar mag uitverkocht worden aan de wereldmarkt.

Afrikaanse bonden

De actie van maandag wordt voor het eerst ook ondersteund door enkele Afrikaanse bonden, die ‘de Europese problemen al jarenlang geïmporteerd krijgen in de vorm van melkpoeder’.

‘We hebben geen nood aan stallen van 500 tot 700 koeien met Roemenen die ze komen melken. Laat elke boer zelf zijn technieken kiezen in plaats van ze in een keurslijf van schaalvergroting te duwen’, zegt Raf Verbeke. ‘Bovendien eisen we meer transparantie over de prijzen in de keten. De industrie en de distributie maken grote winsten op de rug van de landbouwer. De overeenkomst van vorige week is daarbij een stap in de goede richting.’

LEES OOK

Nu in het nieuws