Van Brempt (SP.A): ‘N-VA gedraagt zich als een zweeppartijtje’

Bron © BELGA

Foto: BDW

‘N-VA gedraagt zich als een zweeppartijtje in de marge en niet als een partij die de leiding van een EU-lidstaat in handen heeft.’ Zo reageert Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) op de maatregelen die haar N-VA-collega’s hebben voorgesteld om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Ze wijst erop dat de Europese Commissie twee jaar geleden al lidstaten op de vingers tikte omdat ze vluchtelingen terugstuurden naar Turkije.

De N-VA-Europarlementsleden presenteerden maandag tien ‘eurorealistische’ maatregelen om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Ze verdedigen onder meer het idee om bootvluchtelingen die Griekenland proberen te bereiken terug te dringen naar Turkije. Dat strookt volgens Van Brempt helemaal niet met Europese en internationale wetgeving. ‘In 2013 heeft de Commissie op vraag van (VN-vluchtelingenorganisatie, nvdr) UNHCR zowel Griekenland als Bulgarije op de vingers getikt omdat ze vluchtelingen terug stuurden naar Turkije’, weet Van Brempt.

‘Het zogenaamde Europese plan van N-VA is opgesteld vanuit het idee: we stellen iets voor wat toch nooit zal uitgevoerd worden’, zo vervolgt Van Brempt. Het betekent volgens de sociaaldemocrate dat er bij haar N-VA-collega’s ‘geen enkele bereidheid tot compromis’ bestaat en ‘dus geen enkele wens om tot oplossingen te komen om de vluchtelingencrisis op Europees niveau te managen’. ‘Dit is een schoolvoorbeeld van anti-staatsmanschap’, klinkt het.

Van Brempt betwijfelt ook of de voorstellen een draagvlak vinden binnen de fractie waarin N-VA in het Europees Parlement zetelt. ‘Ik ben benieuwd of de Poolse, Slowaakse, Tsjechische en Bulgaarse leden van zijn partij zullen applaudisseren voor het N-VA voorstel om hun landbouwsubsidies af te pakken, als hun landen niet deelnemen aan de opvang van vluchtelingen.’

Door
AANGERADEN
Meest recent