Reacties: ‘Europa heeft geen nieuw spreidingsplan nodig’

Bohuslav Sobotka. Foto: AP

De woorden van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waren amper koud, of de eerste dissidente stemmen weerklonken al. Tsjechisch premier Bohuslav Sobotka vindt dat de eerder genomen maatregelen eerst toegepast moeten worden. Bondskanselier Merkel vond dan weer dat het nieuwe plan niet ver genoeg gaat. Spanje maakte dan weer een bocht en sloot het zich aan bij ‘kamp-Juncker’.

‘Ik ben ervan overtuigd dat Europa geen nieuwe plannen nodig heeft om het migratieprobleem op te nemen’, was Sobotka duidelijk. ‘Het is noodzakelijk om de onderhandelingstafel te verlaten en actie te ondernemen. We moeten hard werken om de maatregelen die we de voorbije maanden troffen met de EU-leiders, toe te passen.’

Ook Polen, Hongarije en de Baltische staten verklaarden eerder al weigerachtig te staan tegenover opgelegde quota vanuit de Unie. De kans dat ze na de speech van Juncker van mening veranderen, lijkt eerder klein.

Merkel: ‘Het mag nog verregaander’

Duits bondskanselier Angela Merkel sprak dan weer haar steun uit voor de plannen van de Commissievoorzitter. Al mocht het voor haar nog verregaander. ‘We hebben algemeen gezien een bindend akkoord nodig dat een verplichte verdeling van vluchtelingen tussen alle lidstaten regelt op basis van eerlijke criteria.’

Spanje, één van de landen die geklaagd hadden over te hoge quota in het oorspronkelijk plan van Juncker dat dateert van mei, keerde eerder de kar. Gisteravond verklaarde de Spaanse regering bij monde van vicepremier Soraya Saenz de Santamaria echter dat het land het aantal vluchtelingen zal opnemen waar Europa om vraagt.

Eerder toonden ook Frankrijk en ons land zich bereid om mee te werken aan het plan van Juncker. Staatssecretaris Francken wil in ruil echter wel solidariteit van alle Europese lidstaten.

Door