‘Wie het verleden kent, mag hen niet wegsturen’

Bron © BELGA

Foto: AFP

Dieter Zetsche, topman van Mercedes-moederconcern Daimler, heeft maandagavond aan de vooravond van het autosalon van Frankfurt (IAA), een lans gebroken voor de vele vluchtelingen die op weg zijn naar Europa, en Duitsland in het bijzonder. ‘Wie het verleden kent, mag hen niet wegsturen. Wie het heden ziet, kan hen niet wegsturen. Wie aan de toekomst denkt, zal hen niet wegsturen’, aldus Zetsche bij de voorstelling van zijn ‘Intelligent Aerodynamic Automobile’-concept.

‘Sommige mensen denken dat immigratie de toekomstperspectieven van een land in gevaar brengt. Ik ben overtuigd van het tegengestelde. Meer dan 800.000 mensen die onze hulp nodig hebben opnemen, is ongetwijfeld een Herculesopdracht voor Duitsland. Maar in het best-case-scenario kan het ook een fundament vormen voor het volgende Duitse economische mirakel - net als de miljoenen gastarbeiders waren voor ons economisch mirakel in de jaren 1950 en 1960’, aldus Zetsche.

De Daimler-topman benadrukt dat uiteraard niet iedereen die naar Europa komt een briljant ingenieur, mechanieker of ondernemer is. ‘Uiteraard niet. Maar velen zijn zeer goed opgeleid. Ik geloof dat wie zijn leven achterlaat, heel gemotiveerd is om hier te leren en te werken om een nieuw leven uit te bouwen bij ons. Dit zijn exact de mensen naar wie we op zoek zijn bij Mercedes en overal in Duitsland.’

De topman beloofde maandagavond alvast een miljoen euro voor een project van de Duitse krant Bild ter ondersteuning van de vluchtelingen. Bovendien zal Daimler elke euro die zijn personeel doneert ten gunste van de vluchtelingenproblematiek verdubbelen.

Het autosalon van Frankfurt, een hoogmis voor de automobielsector, gaat dinsdag van start voor de internationale pers. De Duitse autobouwer Audi zal er de e-tron quattro laten zien: een volledig elektrische SUV die vanaf 2018 op de markt komt en als opvolger genoemd wordt voor de Audi A1 in de Brusselse fabriek van Audi.

Door
AANGERADEN