Accattone nu ook in Gent in première

Gent - De oproep om u warm aan te kleden of een dekentje of slaapzak mee te brengen naar de openingsvoorstelling van het nieuwe theaterseizoen van NTGent is helemaal niet overbodig. Accattone, de theaterbewerking van de eerste film van Pier Paolo Pasolini door de naar Gent teruggekeerde regisseur Johan Simons, speelt namelijk niet in het NTGent op het Sint-Baafsplein, maar in de grote houtopslagplaatsen van houtbedrijf Lemahieu aan de Gentse haven. Het locatieproject loopt in samenwerking met Gent Festival Van Vlaanderen. Woensdagavond genoten 900 toeschouwers vanop een gigantisch grote tribune van de voorstelling die zich in de weliswaar overdekte, maar voor de rest open opslagplaats afspeelt. Er volgen nog vier voorstellingen tot en met zondag, maar die zijn ondertussen allemaal uitverkocht.

NTGent en Gent Festival van Vlaanderen roepen de bezoekers niet alleen op om zich warm te kleden, maar vragen hen ook om een dekentje of een slaapzak mee te brengen. Daarmee kunnen ze zich de avond zelf verwarmen, en de oproep vraagt ook om het dekentje of de slaapzak na de voorstelling achter te laten. NTGent zorgt er voor dat ze dan in het vluchtelingenkamp in Calais terechtkomen.

 

Accattone betekent zoveel als bedelaar en vertelt het verhaal van Vittorio - die zich dus Accattone laat noemen - die er voor kiest om niet te gaan werken, maar er op een andere manier probeert voor te zorgen dat hij samen met zijn vrienden kan rondhangen, drinken, kaarten, nietsnutten. Hij laat vooral zijn vrouwen werken, onder meer door te tippelen. Ook het Gentse Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe heeft een groot aandeel in het succes van de voorstelling.

 

Wat onze theatermedewerkster Magali Degrande over Accattone vond, toen ze het stuk op 14 augustus op de Ruhrtriënnale in Dinslaken in Duitsland in première zag gaan, kan u hier lezen. Met het kleine verschil dat de hal waarin het stuk in Duitsland speelde nog stukken groter was, en de vloer er niet in asfalt gegoten was, maar uit grind bestond, blijft haar mening over het stuk gelden.

 

 

Door Rudy Tollenaere, foto David Van Hecke
AANGERADEN
Meest recent