Drie Belgische bisschoppen op missie naar Irak

Bron © BELGA

Drie Belgische bisschoppen trekken de volgende dagen naar Noord-Irak. De monseigneurs Guy Harpigny, Jozef De Kesel en Léon Lemmens bezoeken daar hulporganisaties die vluchtelingen bijstaan.

De drie zijn van 17 september tot 21 september te gast bij de Chaldeeuws-katholieke Kerk, die onder meer in Erbil en Dohuk instaat voor de opvang van vluchtelingen. Met het bezoek wil men ook de aandacht vestigen op de zware druk op de religieuze diversiteit in Irak en Syrië.

‘We mogen de christenen in het Nabije-Oosten niet aan hun lot overlaten’, stellen de bisschoppen.

‘Verlies religieuze diversiteit een ramp’

De aanwezigheid van christelijke gemeenschappen dateert er van het begin van onze jaartelling en vele eeuwen hebben zij er vreedzaam hun godsdienst kunnen belijden, maar dat samenlevingsmodel staat nu op de helling. ‘Het verlies van die religieuze diversiteit in het Midden-Oosten zou niet alleen een ramp zijn voor de christenen, maar voor de hele mensheid.’

De Belgische bisschoppen gaan er met de patriarch van de Chaldeeuws-katholieke kerk een persoonlijk gesprek hebben over extra materiële solidariteit van de Belgische Kerk. ‘Maar christelijke solidariteit is ook altijd gebaseerd op ontmoeting en op gemeenschappelijk gebed’, luidt het.

Projecten

De katholieke gemeenschap is in de regio bijzonder actief, onder meer via de pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood - die de reis mee heeft georganiseerd - en de ngo’s Caritas International en Jesuit Refugee Service. De bisschoppen zullen onder meer projecten van deze hulporganisaties bezoeken.

Door
AANGERADEN
Meest recent