900 miljoen dollar boete voor GM na laattijdige terugroepacties

Bron © BELGA

Foto: AP

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft een boete van omgerekend bijna 800 miljoen euro gekregen voor het achterhouden van informatie over een mechanisch defect. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het contactslotprobleem is ondertussen in verband gebracht met 124 dodelijke verkeersslachtoffers en honderden gewonden.

Met dit akkoord vermijdt GM in de nabije toekomst strafrechtelijke procedures. De autobouwer zag zich vorig jaar genoodzaakt om 2,6 miljoen wagens terug te roepen, tien jaar nadat het probleem was vastgesteld.

GM organiseerde zich om een dodelijk veiligheidsprobleem te verdoezelen aan de Amerikaanse regulator, in overtreding met de Amerikaanse wet, en heeft zich bijgevolg ‘schuldig gemaakt aan fraude’, aldus het ministerie.

Het compromis is een akkoord volgens hetwelke, behalve de boete, de constructeur de elementen toegeeft waarvan hij beschuldigd wordt en zich engageert om geen gelijkaardige inbreuken meer te begaan. In ruil zien de autoriteiten af van strafrechtelijke vervolging, aldus het ministerie van Justitie.

De boete is lager dan de 1,2 miljard dollar die de Japanse autobouwer Toyota in 2014 moest ophoesten naar aanleiding van een gaspedaalprobleem.

Door rdc
AANGERADEN