Dan toch geen Amerikaanse renteverhoging

Bron © Belga, eigen berichtgeving

Foto: AFP

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, laat de Amerikaanse rente voorlopig ongemoeid. Het leek er lange tijd op dat die voor het eerst sinds 2006 zou worden verhoogd, nu de Amerikaanse economie voldoende is aangesterkt.

De Amerikaanse centrale bank heeft besloten om haar belangrijkse rentevoet dan toch niet te verhogen. Die blijft behouden op het historisch lage niveau van tussen 0 en 0,25 procent waartoe die tussen 2006 en 2008 is gezakt. 

Volgens de Fed blijft het huidige renteniveau, dat al sinds december 2008 van kracht is,' gepast'. Het steunt de progressie naar maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit, klinkt het in een persbericht. Ze acht een renteverhoging gepast 'wanneer ze een verdere verbetering van de arbeidsmarkt heeft vastgesteld en wanneer ze redelijk zeker is dat de inflatie opnieuw opschuift richting de doelstelling op middellange termijn van 2 procent'. Op dit moment bedraagt de inflatie slechts 0,3 procent op jaarbasis.

Sommige analisten hadden gerekend op een eerste renteverhoging sinds negen jaar en ook een groot aantal bestuurders van de Federal Reserve zelf geloofde dat de Amerikaanse economie vandaag sterk genoeg is en niet langer nood heeft aan een politiek van extreem goedkoop geld zoals die sinds de financiële crisis van eind 2008 gevoerd wordt.

Maar Janet Yellen, voorzitster van de Federal Reserve, heeft het klaarblijkelijk niet aangedurfd om in te gaan tegen de wens van gezaghebbende economen en internationale beleidsmakers. Zij waarschuwden om de rente niet te verhogen, omdat die onder meer negatieve gevolgen zou hebben op de internationale conjunctuur en op de beurshandel.

De Amerikaanse beurzen reageerden nauwelijks op de rentebeslissing.

Door
AANGERADEN