Geïnteresseerd in job bij OCMW? Eerst betalen

  • Themabeeld
Brussel / Ukkel -

In Ukkel moet je betalen om te solliciteren voor een job bij het OCMW. Tien euro voor kok of verantwoordelijke kinderopvang, vijf euro voor klusjesman. ‘Te veel kandidaten dagen niet op als je ze niet eerst doet betalen’, zegt OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes (Open VLD). ‘Ongezien’, klinkt het bij experts.

Het OCMW van Ukkel heeft momenteel drie vacatures op zijn website: kok, hoofd kinderopvang en klusjesman. Om het examen af te leggen moet je eerst een inschrijvingsrecht betalen op rekening van het OCMW. ‘Het bedrag is voorgoed verworven (...) zelfs voor ten onrechte ingezonden aanvragen. (...) Een betalings­bewijs dient bij de eerste examenproef afgegeven te worden’, staat er.

‘Het gemeentereglement laat dit toe’, zegt OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes (Open VLD). ‘We waren het beu examens uit te schrijven waarvoor de ingeschreven sollicitanten zich niet meldden. Dan zat de jury daar op onze kosten vruchteloos te wachten. Als mensen vooraf betalen, komen ze wel.’

Vanraes zegt dat de kandidaten ook een cursus krijgen. De dikte daarvan bepaalt mee of je 5 of 10 euro betaalt. Jaarlijks schrijft het OCMW een vijftal vacatures-met-examen uit, waarop alles samen een tachtigtal (betalende) kandidaten intekenen.

Door Paul Demeyer
AANGERADEN