Boetes in Fortis-zaak gehalveerd

Foto: BELGA

Verzekeraar Ageas en de vroegere Fortis-top hebben in beroep lagere boetes gekregen voor de misleiding van beleggers, net voor de ondergang van Fortis. De boetes lopen dit keer op tot maximaal 250.000 euro.

Het Hof van Beroep bevestigt dat Fortis op een aantal persconferenties een te rooskleurig beeld van de toekomst van de bank heeft opgehangen. Enkele maanden later ging de bank helemaal ten onder. De financiële toezichthouder FSMA legde Ageas hier in 2013 al een boete van een half miljoen euro voor op, maar de opvolger van Fortis ging daar dus tegen in beroep.

De rechter oordeelt nu dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt door het bedrijf en de top. Maar het Hof van Beroep is een stuk milder bij het uitspreken van de straffen. Ageas moet geen 500.000 maar 250.000 euro betalen. Ook voormalig CEO Votron en Financieel topman Gilbert Mittler zien hun boete zakken van 400.000 naar 200.000 euro. De boete aan Herman Verwilst, de opvolger van Votron is helemaal kwijtgescholden.

Ook in Nederland werd Ageas al voor dezelfde feiten beboet. Daar is geen verder beroep meer mogelijk.

Aandeel geschorst

In afwachting van het vonnis was de handel in het aandeel Ageas tijdelijk stilgelegd. Op dat moment noteerde het op 36,7 euro, of 0,74 procent hoger dan woensdagavond.

Ageas boos

Verzekeraar Ageas ziet in het arrest van het hof van beroep een 'gedeeltelijke inwilliging' van zijn beroep. Volgens Ageas heeft de boete alleen betrekking op misleidende informatie die op 12 juni 2008 werd verstrekt. Concreet gaat het om uitlatingen over de solvabiliteit van Fortis die toenmalig Fortis-directielid Herman Verwilst deed tijdens een investeerdersbijeenkomst van Goldman Sachs in Berlijn, duidt Ageas-woordvoerder Michaël Vandenbergen.

Door
AANGERADEN
Meest recent