Yellen verwacht dat Amerikaanse rente nog dit jaar stijgt

Bron © ANP/DPA

De Fed-topvrouw kwam donderdagavond aan het einde van haar speech in Massachusetts niet meer uit haar woorden. Foto: REUTERS

De Amerikaanse centrale bank verhoogt waarschijnlijk later dit jaar de rente. Dat denkt voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve (Fed). Ze zei dat donderdag tijdens een toespraak in Amherst (Massachusetts). Yellen zei er wel bij dat economische ‘verrassingen’ nog roet in het eten kunnen gooien.

Vorige week besloot de Fed de rente op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent te laten vanwege de volatiliteit in de markt en de vrees van tragere groei in het buitenland. Yellen zei toen dat het belang van een eerste renteverhoging niet overschat moet worden. De rente is al jaren onveranderd.

De Fed vergadert dit jaar nog twee keer, in oktober en in december. Waarschijnlijk komt er een eerste verhoging, gevolgd door het gradueel optrekken van de rente. ‘Als we te lang wachten bestaat het risico dat we relatief abrupt de geldpolitiek moeten verstrakken’, waarschuwde Yellen.

‘Ik denk dat ik het hier maar bij laat’

De Fed-topvrouw kwam donderdagavond aan het einde van haar speech in Massachusetts niet meer uit haar woorden. Ze moest flink hoesten en zei plots: ‘Ik denk dat ik het hier maar bij laat’, waarna ze vertrok. Volgens een Fed-medewerker voelde ze zich uitgedroogd aan het einde van de toespraak, die ongeveer een uur duurde. Ze kreeg verzorging en is intussen weer in orde. De Fed-gouverneur past haar schema donderdag niet aan.

Door
AANGERADEN