Nu al zes Palestijnen gedood na nieuwe incidenten

Bron © BELGA
  • Het lichaam van de 16-jarige Palestijnse jongere wordt weggevoerd.
De spanningen tussen Israël en de Palestijnen lopen verder op. Bij verschillende incidenten de afgelopen 24 uur zijn nu al zes doden gevallen. In Jeruzalem is zaterdagnamiddag een Palestijn gedood die drie Israëlische politieagenten had verwond met een mes. En op de grens met de Gaza-strook hebben Israëlische troepen twee Palestijnen van 13 en 15 jaar doodgeschoten

Bij de steekpartij in Jeruzalem zaterdagmiddag zou één agent zwaargewond zijn. Twee anderen liepen lichtere verwondingen op. De dader werd ter plaatse neergeschoten en wordt aan Israëlische zijde omschreven als een 'Arabische terrorist'. 

Eerder op de dag werd in Jeruzalem ook al een 16-jarige Palestijn doodgeschoten nadat hij twee Israëli's had verwond met een mes. En in een vluchtelingenkamp in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond twee Palestijnen gedood door Israëlisch geschut omdat ze met stenen aan het gooien waren.

Ook aan de Gazastrook is het onrustig. Israëlische geschut doodde zaterdag twee Palestijnse jongeren. Acht anderen raakten gewond. Sinds vrijdag zijn er langs de grens met de Gazastrook al negen jongeren gedood.

Het nieuwe geweld tussen Israëli's en Palestijnen wordt aangewakkerd door geschillen over de toegang tot de Tempelberg, waar belangrijke heiligdommen van moslims gevestigd zijn. Als gevolg van protesten waren er de voorbije tijd incidenten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Beelden uit Ramallah op de Westelijke Jordaanoever:

Intifada

Donderdag was op sociale media opgeroepen tot een Intifada 2.0, een nieuwe opstand tegen de Israëlische bezette gebieden. Bij zijn oproep tot een intifada beloofde Hamasleider Ismail Haniyah steun aan de Palestijnen op de Westbank.

‘We roepen op tot een versterking van de intifada’, zei Haniyah. ‘Het is de enige weg naar bevrijding. Gaza zal zijn rol vervullen in de Jeruzalem-intifada en is meer dan klaar voor de confrontatie.’

De uitspraken verschillen met het standpunt van Fatah en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die zegt dat hij een escalatie met Israël wil vermijden.

Steekpartijen

Ook vandaag vonden steekpartijen plaats. Een Palestijn stak een politieman nabij de Joodse nederzetting Kiriat Arba neer. Hij werd doodgeschoten door de agent, die lichtgewond was. Een 16-jarige Israëli raakte lichtgewond bij een steekpartij in Jeruzalem. In de Israëlische stad Dimona stak een Joodse inwoner twee Palestijnen en twee Arabische Israëlieten neer.

In Afula is een vrouw neergeschoten nadat ze verschillende mensen met een mes bedreigde. Op beelden is te zien hoe ze omsingeld werd door veiligheidsmensen, waarna verschillende schoten worden gelost.

AANGERADEN