Beke: ‘Laat betere niet de vijand zijn van goede’

Wouter Beke. Foto: Photo News

De federale regering heeft bij de taxshift te weinig gefocust op een gerichte lastenverlaging en op eerlijke fiscaliteit. Dat stelde Groen-voorzitster Meyrem Almaci in De Zevende Dag op Eén. ‘Het is wel een evenwichtig akkoord’, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke.

‘Dit akkoord van de regering zet in op economische groei en sociale vooruitgang’, sloeg Beke zichzelf op de borst. De jobcreatie die er komt door de loonkosten te verlagen, moet er volgens de CD&V-voorzitter voor zorgen dat pensioenen en andere sociale voorzieningen betaalbaar blijven.

‘Het is allesbehalve een evenwichtig akkoord’, vond Groen-voorzitster Almaci dan weer. ‘De regering neemt veel meer dan ze geeft. De facturen komen meteen, wat je krijgt van de regering wordt opgebouwd. Wij stellen voor om een facturenstop in te voeren voor duurdere crèches, duurdere scholen, enzovoort. Laat de mensen werkelijk iets overhouden van wat de overheid met één hand geeft maar met de andere veel meer weghaalt.’

‘Nieuw rondje fiscale amnestie’

‘100.000 mensen vroegen in de straten van Brussel een eerlijke fiscaliteit. Ze zien echter een nieuw rondje fiscale amnestie, waarover CD&V had gezegd dat ze het nooit meer zouden doen, en een kaaiman- en speculatietaks die peanuts zijn’, stelde Almaci.

‘Als je alles optelt, de speculatietaks, de heffing op roerend vermogen, enzovoort, dan is het een evenwichtig akkoord’, sprak Beke tegen. ‘ Deze taxshift is ambitieuzer dan elke taxshift die Groen al heeft voorgesteld. Laat de betere niet de vijand zijn van het goede.’

Almaci vond het ten slotte spijtig dat CD&V niet had doorgedrukt voor een meer gerichte lastenverlaging op lage lonen ‘zoals het Planbureau en de Oeso voorstellen’. Zo hadden volgens Groen meer banen gecreëerd kunnen worden.

Beke was het daar niet mee eens. ‘Onze lastenverlaging zorgt voor meer jobs in de zorgsector. Met de btw zorgen we ervoor dat er meer jobs worden gecreëerd in de bouw, om met hetzelfde geld meer scholen te kunnen bouwen. Zij die het nodig hebben en vandaag onder druk staan, zoals de bouwsector, krijgen steun.

Door
AANGERADEN
Meest recent