Rutten: ‘Op basisbehoefte als elektriciteit hef je best basistarief’

Bron © Belga/VRT

Elektriciteit is een basisbehoefte en daarop hef je best het basistarief van zes procent. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zei dat twee jaar geleden en vindt dat naar eigen zeggen nog steeds. Toch heeft haar partij met de federale regering de btw opgetrokken van 6 naar 21 procent. ‘Een compromis is altijd geven en nemen’, zei ze maandagavond in Terzake.

‘Elektriciteit, want daar gaat het om, is zeker in deze 21ste eeuw gewoon een basisbehoefte, wij kunnen niet meer zonder elektriciteit. Wel, op een basisbehoefte hef je geen luxetaks, op een basisbehoefte hef je best het basistarief van zes procent’, zei Rutten in 2013, toen de regering-Di Rupo - eveneens met Open VLD - het btw-tarief terugbracht tot 6 procent.

Intussen heeft de federale regering - met naast Open VLD ook N-VA, CD&V en MR - de btw echter opnieuw opgetrokken. ‘Een compromis is altijd geven en nemen’, reageerde Rutten maandag. ‘Ik blijf eigenlijk inderdaad wel vinden dat je voor basisproducten ook basistarieven moet hebben.’

In elk geval is de btw-verhoging wel een aanmoediging om energie te besparen, vindt Rutten. ‘Als je tien procent energie-efficiëntiewinst doet bij je thuis - dat kan zijn door stekkers uit te trekken of de televisie niet in stand-by te laten staan - dan verdien je eigenlijk dat tarief alweer terug.’

‘Zo erg vind ik dat dan niet’, besloot Rutten. Voor haar wegen de voordelen van de taxshift - zoals het hogere nettoloon en de lagere patronale lasten - meer dan op tegen de btw-verhoging op elektriciteit en de andere lastenverhogingen die er deel van uitmaken.

Door
AANGERADEN