Verjaardag Rik Torfs lokt nieuw protest uit tegen dierproeven

Bron © BELGA

De Anti Dierproeven Coalitie vecht al jaren tegen het gebruik van dieren bij onderzoek (archiefbeeld uit 2014). Foto: Margot Hollevoet

De 59ste verjaardag van Rik Torfs heeft aan de KU Leuven nieuw protest uitgelokt tegen dierproeven. De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) hield een actie aan het rectoraat. De rector van de KU Leuven zelf stelde dat hij niet van plan is de dierproeven af te bouwen.

Torfs gaf niet thuis toen een twintigtal actievoerders van ADC postvatte aan de ingang van het rectoraat in de Naamsestraat. De apen in de laboratoria van de KU Leuven zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot symbool van de bitsige discussie tussen beide partijen. De spandoeken logen er niet om: ‘Rik Torfs: veel woorden, weinig daden’ en ‘De apen lijden verder’.

‘Nog steeds worden aapjes verslaafd gemaakt aan cocaïne’, zei ADC-voorzitter Danny Flies. ‘Bij katten worden de oren afgesneden om nieuwe hoorapparaten te kunnen testen. Wij vragen de stopzetting van de proeven of minstens een moratorium.’

Rector Torfs zei dat de dierproeven onverminderd zullen doorgaan. ‘In het belang van het onderzoek naar de ziektes van Parkinson en Alzheimer voelen wij ons daartoe verplicht. Na een dipje is de internationale tendens om de dierproeven weer op te drijven.’ Waarmee Torfs niet wil gezegd hebben dat het aantal dieren in de Leuvense laboratoria zal toenemen. Het blijft bij de 37 volwassen apen en hun twee kersverse nakomelingen. Jaarlijks worden er aan de Leuvense universiteit 100.000 dieren ingezet voor onderzoek.

Door