U2-bassist scheurt zijn broek aan Brussels hotel

Foto: BELGAIMAGE

Brussel -

U2-bassist Adam Clayton sleept zijn boekhouder en zaakwaar­nemer voor de rechter omdat die hem voor 10 miljoen euro zou hebben opgelicht. De man investeerde het geld van de muzikant in risicobeleggingen in Ierland, Roemenië en België.

Als bassist van een van de meest succesvolle bands aller tijden, zit Adam ­Clayton er warmpjes in. De rijkdom van de Ier wordt geschat op verschillende honderden miljoenen. Tot voor kort liet hij een deel van dat geld beheren door zijn accountant Gaby Smyth, een in ­Ierland gerespecteerde zakenman die ook voorzitter is van het ­Internationale filmfestival van Dublin.

Smyth regelde de beleggingen van ­Clayton en kreeg daar de vrije hand in. Maar dat is behoorlijk misgelopen. ­Niet in de laatste plaats omdat hij investeerde in risicovolle beleggingsfondsen zonder winstgarantie. Al in 2011 verloor Clayton op die manier 4,2 miljoen euro na misinvesteringen in twee fondsen die over de kop gingen.

Luxehotel

Eerder verloor Clayton ook al 6,4 miljoen euro. Smyth had dat geld van de bassist in 2008 gepompt in een vastgoedproject in Timisoara, Roemenië dat een luchtbel bleek te zijn. Datzelfde jaar investeerde hij ook 1,05 miljoen in het European Hotel Consortium in ons land. Die investeringsgroep was van plan een luxehotel te bouwen in de Broekstraat in hartje Brussel, op de plek waar het hoofdkwartier van het voormalige Bloso stond. Maar die plannen gingen niet door en Clayton was zijn geld kwijt.

Door Frank Poosen
TOP 10 MEEST GELEZEN