Acteur Sam Louwyck krijgt Vlaamse Cultuurprijs voor Film op Film Fest Gent

Gent - Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz overhandigde maandagavond 19 oktober de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2014 aan acteur, danser, choreograaf en zanger Sam Louwyck. De minister deed dat tijdens de Avond van het Filmberoep op Film Fest Gent. Sam Louwyck springt in het filmlandschap al jaren in het oog door zijn veelzijdigheid en unieke stijl. Hij is een internationale ambassadeur voor Vlaams talent. Louwyck acteerde onder meer in Rundskop, Het vijfde seizoen, Ex Drummer Any way the wind blows. In de televisieserie Eigen Kweek speelde hij de rol van Klaas Den Hollander Museeuw. Louwyck zorgde ook voor enige verbazing tijdens zijn deelname aan de eerste aflevering van De Slimste Mens.


De jury stelde Sam Louwyck voor omwille van zijn kosmopolitisch karakter. Hij speelt niet enkel in producties van over de taalgrens, maar ook in internationale parels en is meertalig. Bovendien maakt hij volgens de jury steeds artistiek doordachte keuzes. Zijn loopbaan getuigt van coherentie op het vlak van kwaliteit.

"De acteur heeft een heel eigen parcours afgelegd. Zijn professionele ervaringen als zanger, danser en choreograaf neemt hij probleemloos mee als acteur en dat maakt zijn stijl uniek" aldus nog de jury "Zijn lichaam, houdingen en bewegingen vertellen meer dan dialogen. Hij sloopt de schotten tussen disciplines, toont aan dat dit loont, en dat het een verrijking vormt voor de filmwereld. Vorig jaar in Cannes sleepte de Italiaans/Zwitsers/Duitse coproductie ‘Le Meraviglie’ van Alice Rohrwacher de Grand Prix van de jury in de wacht. Louwyck speelt een koppige, egoïstische, maar ook gevoelige en zorgzame vader van vier kinderen, die tracht zijn gezin veraf te houden van de moderne wereld. In de film komt de acteerstijl van Sam Louwyck perfect tot zijn recht."

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Sam Louwyck is van alle markten thuis. Hij is danser, choreograaf en zanger. Die bagage weet hij op een subtiele manier te incorporeren in zijn personages als acteur en hij schittert daarmee in hoofd- en bijrollen, in Vlaamse en internationale filmproducties.”

De uitreiking vond plaats aan het einde van een inspiratiedag voor organisaties in het veld van de filmvertoning. De dag over publiekswerking met als titel 'Het publiek van morgen' was een initiatief van Creative Europe Desk Vlaanderen, het Vlaams Audiovisueel Fonds en Film Fest Gent. Tijdens het festival is Sam Louwyck te zien in niet minder dan drie films en één serie: 'Brak' van Laurent Van Lancker, 'Les Cowboys' van Thomas Bidegain, 'D'Ardennen' van Robin Pront en 'Bevergem' in regie van Gilles Coulier.

Sam Louwyck is ook de man die er tijdens de eerste aflevering van De Slimste Mens voor zorgde dat niet alleen hijzelf, maar ook zijn tegenkandidaten, presentator Van Looy, de jury en meer dan een miljoen kijkers verbaasd toekeken hoe hij zijn kansen verspeelde in de finaleronde van het televisiespel.

 

 

Door Rudy Tollenaere